Žive ograde-zeleni zidovi

Žive ograde Zanimljivosti
Živa ograda koja se baš naživela
Živa ograda koja se baš naživela

I to je živa ograda – visoka 11 metara, stara  295 godina. Pretpostavljam da vam ne treba baš takva, a  ako ste  rešili da neku imate vreme je i da je već jednom posadite. Evo na šta sam mislio.

Šimšir- kralj među biljkama
Šimšir- kralj među biljkama

Retko koji ljubitelj i uzgajivač biljaka da nije bio ili na fotografijama video poznate vrtove u celom svetu (Engleska, Francuska, Italija…). Da li tada pamtimo boje građevina, fasade i sam izgled objekata? Sve je zasenjeno vrtom i uvek beprekornim živim ogradama. Primetite da visina ograde nije presudna. Lepo oblikovana i visine do 30 cm, ograda od šimšira i više stotina godina privlači pažnju. I već pomenuta ograda od 11 m bila je mala kada je  posađena, kao i svaka druga.

I najmanje posađene biljke, posebno u jesen, malo boluju, dobro se adaptiraju i začuđujuće brzo se dobija željena živa ograda. Biljke u ogradi moraju rasti zajedno preplićući se i njihovim rezanjem dobijamo kompaktnu zelenu celinu.

Drveće u ogradi
Drveće u ogradi
Šarenilo drveća
Šarenilo drveća

Lišćari ili drveće, kako se često naziva, mogu formirati visoku i dekorativnu ogradu. Imaju prednost, uglavnom zbog brzog rasta, intenzivnijeg grananja, a samim tim u održavanju potrebuju češće i intenzivnije rezanje. Razmak sadnje zavisi od vrste i željene gustine ograde i preporučuje se od slučaja do slučaja.

Ukrasna trava- zanimljiva ograda
Ukrasna trava- zanimljiva ograda
Ukrasna trava- kombinacija sa cvetnim žbunjem
Ukrasna trava- kombinacija sa cvetnim žbunjem

Prva pomisao na živu ogradu asocira na četinare. Razne vrste ukrasnih trava i cvetnog žbunja mogu napraviti vrlo neobičnu i atraktivnu ogradu. Uglavnom se koristi kao dekorativna zaštita u prostorima i vrtovima gde zimi nema ulogu. U konkretnom slučaju KINESKA UKRASNA TRAVA 6605 Miscanthus sinensis

Dugotrajna i elegantna-  funkcionalna tokom cele godine
Dugotrajna i elegantna- funkcionalna tokom cele godine
Kombinacija više vrsta biljaka
Kombinacija više vrsta biljaka

Četinarske vrste u ogradi tokom cele godine (a najviše zimi) dolaze do izražaja i dobro štite željeni prostor. Kao i  sve biljke koje se sade radi formiranja ograde i četinare treba saditi kao mlađe i tako gajiti do željenog oblika.

Urbano projektovan mali vrt, sa posađenim lišćarima i biljkama, pruža homogenu i izolovanu celinu. Biljke ne pradstavljaju vizuelne blokade, već samo određuju pravce kretanja i čine bordure dvorišta.

Da sa vratimo na sam naslov tekst. Ovo su ipak žive ograde i teško je to shvatiti i sa njima ne postupati kao sa građevinskim materijalom. U sadašnjoj eri bržeg života, primetno je da ljudima nedostaje vreme i svi žele odmah posađenu i formiranu ogradu.                        Fotografije Pinterest

Izbegnite dve greške u živoj ogradi

Kako se sadi živa ograda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *