Kako se sadi živa ograda

Žive ograde

 

Kada smo napravili pravilan izbor budućih biljaka,  najzad dolazimo do ašova i pripreme zemljišta za našu buduću ogradu.

Iskopati kanal celom dužinom ograde a ne samo kopati rupe za biljke. To je važno zbog boljeg prijema i kasnijeg bržeg rasta biljaka. Korenov sistem će se bolje razvijati u rastresitoj i pođubrenoj zemlji. Lakše ćemo održavati i uklanjati kasnije poraslu travu i korov oko biljaka ako je zemlja prekopana.  Ako su biljke mlađe ili u saksijama, dovoljno je da je kanal ašov dubine i lopata širine. Zemlju stavljamo na suprotnu stranu od one sa koje ćemo da sadimo, da nam ne smeta. Kanal je dobro iskopati i nekoliko dana pre sadnje, jer će se zemlja tako usitniti.   Ako ste u mogućnosti postojeću zemlju obogatite organskim đubrivom ili tresetom.

 

kako-se-sadi-1

 

Sadnja biljaka nije nauka, ali primetili smo da većina ljudi ne postupa pravilno prilikom sadnje, što je razlog čestog neuspeha. Biljke izvadite iz saksija, ili jutanog džaka ako su u busenu i postavite ih na planiran razmak dodajući malo zemlje oko korena da bi biljka stajala pravo. Ravnomerno podelite rastojanje i popakujete sve biljke u nizu.

Povedite računa da prva i poslednja biljka treba da budu duplo manje odmaknute od krajeva nego što je razmak između biljaka. Najbolje postaviti prvu i poslednju biljku a ostatak podeliti i pravilno rasporediti. Odmaknuti se i sa rastojanja i više uglova pogledati popakovane biljke. Možda negde treba zameniti mesta biljkama ako je neka gušća ili za nijansu viša a teren u nagibu. Videćete da kada popakujete biljke i pogledate sa rastojanja, odmah se pokaže da li je skladno ili treba nešto pretumbati. Najzad sadimo, tj. sitnu zemlju, koja je prethodno obogaćena, dodajemo u donju zonu korena i okolnog prostora. Kada prvih petnaestak centimetara zemlje dodamo u kanal, treba pažljivo sabiti oko samog korena nove biljke.

Držaljom od ašova sabiti zemlju uz busen
Držaljom od ašova sabiti zemlju uz busen

Ako ima prostora, možemo nagaziti zemlju, a ako to nije moguće okrenuti drvenu držalju od ašova i lagano sabijati zemlju oko korena nove biljke. Sada proveriti da se biljke nisu iskrivile i izgubile pravilan izgled. Proverite visinu sadnje. Biljke treba da budu posađene 2-3 centimetra dublje nego što su bile ranije. Koristite štap ili držalju koju položite preko kanala i tako kontrolišete dubinu sadnje. Sada se nagrće sledeći sloj zemlje koji će pokriti ceo busen. Kada dobro sabijete i ovaj sloj, biljku i ako povučete, teško možete pomerati, što je znak dobre sabijenosti. S obzirom da kanal nije do vrha popunjen, u njega se sipa voda i ona lagano isteruje ostatke vazduha oko biljke. Voda može da leži u kanalu i duže vreme dok je skroz ne upije zemlja. Ako sabijenost nije bila dobra,  može se desiti da se neka biljka iskrivila, pa u tom slučaju lagano ispraviti i učvrstiti. Ovako dobro natopljena zemlja oko novog busena pomaže dobrom prijemu biljke. Ostaje nam da kanal potpuno zagrnemo i lepo raslaniramo iskopanom zemljom. Taj sloj se ne sabija niti gazi. Treba da ostane rastresit radi boljeg upijanja kasnije sipane vode i kiše.

 Biljke smo uspešno posadili. Češće ih zalivajte prva dva meseca, slobodno orošavajte i krošnju, jer one vole da se kupaju. Uživajte u njihovom rastu.

 

9 thoughts on “Kako se sadi živa ograda

 1. Kako se sade i koje su to cvetnice koje sj za bastu a ne traze mnogo brige. Sve sto zasadimo na placcu sd osusi. Znaci da ima raznih boja. A da nisu ruze.

 2. Postovani, imam mali plac sa brvnarom u okolini Skadarskog jezera. nadmorska visina je oko 230m.
  Suncano je, uz asfalt. Sx godisnje sam na odmoru i samo tada mogu posvetiti paznju biljkama. Imam nekoliko loza uz medju, dve smokve, maslinu ali bih zelela i nesto od cveca ali onoga kojem je dovoljno sto dobiju sa neba kada me nema. Imam perunike koje sam posadila pre nekoliko godina i koje se sire i lepo izgledaju u maju mesecu.
  Molim vas preporucite mi neke biolje koje bi mogle da opstanu bez nege bar dok ne odem u penziju pa budem tamo od marta do novembra.
  Unapred hvala.

  1. POštovana Slavice,

   Dosta ukrasnog šiblja i perena su vrlo otporne i mogu uz minimalno održavanje da se održavaju. Smilje i lavanda kao jedni od primera.
   Pozdrav

 3. Postovanje.
  Imao sam zivu ogradu od ligistruma koja je jako slabo napredovala tj, izrasla je ona ali jako malo lisca na njoj i cesto je ljeti obolijevala od pepelnice. Ove godine sam sve povadio i mogu reci da je korijen bio jako slab i nerazvijen. Polu truo bez onih sitnih dlačica. Ograda je uz put pa se bojim da nije zimi nabacena so prilikom ciscenja puta. Takodje, zemljiste je tesko, glinovito i cini mi se da se zimi kanal u koji je posadjena ograda puni vodom. To sam vidio jer kad sam sad za novu ogradu iskopao kanal i izvadio staru zemlju primijetio sam da se kanal puni vodom. Namjera mi je da sada stavim sasvim novu bastensku zemlju koju sam kupio ali sam se odlučio za grab. Ima ga dosta po šumi i navadio sam oko 70 sadnica. Živim u Pljevljima na 750 mnm đe temperatura zna duže biti u minusu. Napominjem da na sadnicama ne štedim jer ih ima na hiljade a ja sam za sadnju odabrao sadnice od 50-80 cm. Pitanja su : je li grab dobar izbor za moje uslove, kakvo zemljiste voli i kako se sadi ( jednoredno, dvoredno, rastojanje u oba slučaja?). Treba li u zemlju dodavati NPK, eventualno frakciju ili kreč jer se bojim da se zemlja zakisjeli od vode? Je li dobar izbor veličine sadnica?

  1. Poštovani Gorane,
   Grab je otporna biljka i može formirati dobru ogradu. Sadi se u jednom redu na manjim razmacima (10-15cm) radi boljeg formiranja. Može se dodavati malo NPK djubriva u proleće. Kiselost zemljišta joj neće smetati. Veličina sadnica od 50-80cm je dobra i ogradu treba češće šišati. Puno uspeha u gajenju.

   1. Poštovani, iščitala sam sve na Vašem sajtu o živim ograda, ali bi mi ipak značio i Vaš konkretan predlog koju biljku da izaberem. Da li mogu da vam posaljem sliku baste na mail? Unapred hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *