Kada izneti cveće na terase?

Održavanje Sezonske cvetnice

Topli sunčani dani izmamili su nas da krenemo sa radovima na balkonima i u bašti i razmišljamo kada da posadimo i iznesemo balkonsko cveće. Od čega zavisi da li će vam cveće biti napredno ili ne.

Vrednost i posvećenost domaćice nekada se ogledao i po tome koliko je brzo iznela cveće na balkone. Mnogi se u tome utrkuju a ne znaju koje posledice mogu da izazovu.

Želite lepo cveće, poslušajte ovaj savet?

Rasad cveća koji mi proizvođači gajimo nalazi se u staklenicima i plastenicima i dajemo mu potrebnu količinu svetlosti, vode, hrane i toplote. Ono razvija koren i sve više prerađuje hrane i šalje ga u nadzemni deo stablo i listove koji će obezbediti dovoljno cveta.
Prva tri faktora možete i vi obezbediti na svojoj terasi i ako biljke iznesete i ranije nego što je optimalno. Možda će imati i više svetla, biće i u novom supstratu sa više hrane i zalivanje ćete obezbediti. Šta nedostaje?

Noćne temperature su presudne

Šta je za mlade biljke najvažnije i od čega zavisi uspeh?

Toplota je presudna u ovom periodu razvoja sezonskih cvetnica. Ne mislim na dnevnu temperaturu, ona je svakako dovoljna ako ste već počeli da razmišljate o cveću. Sunce greje i mami, moguće da je temperatura i preko 15-20C. Šta se dešava tokom noći?

Ako je noćna temperatura ispod 5 do 6 stepeni još je rano da iznosite balkonsko cveće.

Ta niža noćna temperatura će blokirati koren. Biljka će „dobiti informaciju“ da je još rano da prerađuje hranu i da je šalje u nadzemni deo. Ta blokada korena će usloviti slabije hranjehe već postojećih listova i cveta i oni će početi da bivaju lošije nego kada su posađeni. To može da prouzrokuje i slabiju otpornost na bolesti u ovom osetljivom periodu rasta biljke. Tako „blokiranoj“ biljci će trebati više vremena da se povrati i počne da normalno funkcioniše.

To što ste 7 ili 10 dana ranije od komšinice izneli cveće može da utiče da ono cele godine bude lošije i manje cvetno.

Pojedino cveće, posebno sunčev ljubimac (sanpatiens), big begonija( BIG Begonija), bolivijska begonija (begonija boliviensis), slovenačke muškatle (pelargonium), surfinije (surfinija) biljke koje bolje podnose osunčane terase još su osetljivije na niže noćne temterature i njih još kasnije trebate iznositi. U kataloškim informacijama pomenutih biljaka napominje se da su to biljke toplih noći. To mi često zaboravljamo. Toplih noći a ne dana.

Pogledajte vremensku prognozu i ako vidite da u narednom periodu se za vaše mesto ne predviđaju niže noćne temperature od 5-6 stepeni onda možete iznositi balkonsko cveće. Za 7 do 10 dana ono će se adaptirati i početi da raste i ako nastupi neka hladnija noć neće značajnije nauditi biljkama.

Naši stari su govorili da se bašta ne treba sejati dok se ne može bosim nogama hodati po njoj. Tada je zemlja dovoljno topla da će nicanje biti brzo i razvoj korena i biljke brži i snažniji.
Kako možete obezbediti da vam cveće u žardinjerama uvek bude lepo i cvetno i da uvek prvi imate najlepšu terasu.

Evo ovog oprobanog i za malo domaćica poznatog recepta.

U jesen kada letnji rasad propadne od mraza i kada vaše žardinjere ostanu prazne posadite zimske cvetnice. Najpoznatije su ljubičice (viole), postoje i viseće i mirisne, belu radu (bellis perennis) , spomenak (Myosotis) .
To je jeftiniji zimski rasad koji će u rano proleće preplaviti cvetom sav prostor. Vaša terasa će izgledati najlepše. Nećete morati da žurite sa prolećnim cvećem, da ga kupujete po skupljoj ceni, koja je na početku sezone. Da razmišljate kakvo će vreme da bude i da žurite u svim tim radovima. Pomenute ljubičice ili neko drugo zimsko cveće će cvetati i u maju. Vi do tada možete lepo sve pripremiti i kada uslovi budu idealni a cena niža kupite i zamenite cvetnu postavku. Jedini problem koji se tada javlja da je svima žao da svoje ljubičice u punom cvetu menjaju drugim cvetom. Možete da imate i letnje žardinjere i da biljke posađene u njih samo čekaju zamenu. Kao zimske i letnje gume na kolima kada imate montirane na felnama. Posao je mnogo lakši.

Duboka saksija je najbitnija za lepo cveće

Uglavnom plitke žardinjere mogu da posluže za zimsku varijantu zato što im je koren manje razvijen i ne traži dublju posudu. A za letnje cveće posebno ako je na osunčanom prostoru nabavite dublje žardinjere i saksije koje će letnjim cvetnicama dati prostora da iskažu svu svoju lepotu. Lakše ćete ga održavati i gajiti tokom letnje vrućine.

Primenite ove savete i videćete da će vaša terasa izgledati drugačije, vi zadovoljnije a cveće cvetnije.
Šaljite vaše komentare i sugestije i podelite vaše iskustvo sa svima nama.

Cvetni pozdrav

PS. Na video kanalu Cvetni pozdrav možete pratiti nove savete iz sveta hortikulture.

Za poručivanje biljaka na vašu kućnu adresu posetite naš novi portal garden.rs

2 thoughts on “Kada izneti cveće na terase?

 1. Poštovani,
  živim u kraju u kom su zime blage, a zemlja vlažna i nepropusna – glinovita. Leta su veoma topla, pa je i zemlja tvrda i ispucala. Želela bih da posadim trajne cvetnice, ali ne znam da li išta uspeva u takvoj zemlji.
  Molim vas za savet?

  Hvala,
  srdačno
  Angelina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *