Elegantan i postijan

Izbegnite dve greške u živoj ogradi

Baštovanstvo

Dosta interesovanja i pitanja u vezi  ograda uslovilo je nastavak tekstova o njima. Pisali smo o tome koliko je bitno izabrati pravu vrstu biljke za konkretan slučaj. Izbegnite dve osnovne greške prilikom izbora i nabavke biljaka za buduću živu ogradu.

 

Prva i osnovna greška prilikom izbora je želja da biljka što brže raste. Valjda svi znamo onu narodnu „što je brzo, to je i kuso“. To se u slučaju zelenih ograda najbolje pokazuje. Ako želite retku, u donjim delovima nepopunjenu, samo nekoliko godina korisnu, kasnije preraslu, štrkljavu, teško održavanu ogradu, onda jedino gledajte koliko poraste za godinu dana. To su žive biljke i nema sigurnog pravila koliko poraste. Ako se daju dobri uslovi ona će porasti, ako su uslovi loši biljka može i da se osuši. Razumem želju da se što pre dobije zatvoren prostor ali ne po cenu kasnijeg kvaliteta i dugotrajnosti.

Elegantan i postijan
Šimšir kao ograda

Najbolji primer je spororastući šimšir (Buxus sempervirens), samo mu ime kaže kako raste. Nema dvorca niti  parka na zapadu koji nema ogradu ili deo ograde od ove izuzetne biljke. Starost tih ograda je i preko 300 godina i sve su lepše i lepše. Nemojte misliti kako treba dugo da čekate da ona poraste da bi bila lepa. Ne, ograda od šimšira izgleda odlično i kada je skroz mala. Naravno, ako ne treba da napravi optičku zaštitu.

Konsultujte se i napravite pravi izbor biljke za vaš konkretan slučaj. Videćete da od velikog izbora uglavnom se svede na 3-4 moguće biljke.  Nas slobodno možete kontaktirati za svaku nedoumicu ili pitanje u vezi izbora žive ograde. Biće nam drago da pomognemo i novo iskustvo prenesemo i budućim čitaocima.

 

Druga greška. Opet u nemanju strpljenja ili iskustva traži se i kupuje što viša biljka. Važnije od visine biljke je njena razgranatost, razvijenost korena, opšta kondicija  i izgled biljke. Formirajući živu ogradu mi pravimo celinu od pojedinačnih biljaka. Prirodnije je da biljke srastaju zajedno kada se kao mlade posade. Mlađe biljke lakše podnose presađivanje, brže se adaptiraju i pre kreću sa  intenzivnijim rastom. Za svaku biljku postoji optimalno vreme presađivanja, što zavisi od onih prethodno nabrojanih činjenica. Bitno je napraviti razliku između starosti i visine biljke. Ta dva parametra ne moraju da budu u bliskoj vezi. Pitajte i napravite najbolji izbor – živa ograda koja vama odgovara. 

Najzad dolazimo do ašova i pripreme zemljišta za našu buduću ogradu. O ovome u sledećem tekstu

1 thought on “Izbegnite dve greške u živoj ogradi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *