Šimšir, kralj u svetu bilja

Top biljke

 

Postojanost i lepota
Postojanost i lepota

Bez obzira na godišnje doba šimšir pokazuje svu svoju raskoš. Sitnih, jakih,  gustih i zelenih listova formira izuzetno čvrstu krošnju koja odlično podnosi orezivanje. Nema svetskog dvorca ni vile koji nisu posebno ukrašeni ovom biljkom. Lepota i postojanost  primetna je tokom čitave godine. Od davnina korišćena za oblikovanje zelenih ograda, zidova, raznih figura.  Biljka koja može da živi više stotina godina.  

Veoma otporna na uslove sredine. Dobro podnosi niske temperature, letnju žegu, dim, prašinu i gasove, puno sunce i duboku senku. Svojom tamno zelenom bojom stvara izuzetan kontrast ostalom rastinju, kao i vrtno arhitektonskim elementima. Koren mu je dobro razvijen,  širok i ne previše dubok. To mu daje posebnu prednost prilikom sadnje u saksije i žardinjere. To je jedna od retkih vrsta koja može i po više desetina godina da provede u žardinjerama. Nema mesta u dvorištu ili terasi gde  šimšir ne može da raste.

Restoran Vapiano, šimšir u saksijama
Restoran Vapiano, šimšir u saksijama

Vrste šimšira

Postoje dve osnovne vrste i dosta sorti, ali dovoljno zapamtiti, spororastući i brzorastući. Samo im ime kaže. Prvi sporije raste i u našim uslovima teško dostigne visinu veću od 1 metra. Vrlo je gust i bez rezanja. Ako nam trebaju oblikovane forme manjih dimenzija ovo je odličan izbor. Brzorastući ima malo krupniji list i biljka može da dostigne visinu od nekoliko metara. Orezivanjem možemo praviti spiralne, okrugle ili oblike po želji.  

Kada se orezuje i prihranjuje

Atraktivan u saksiji
Atraktivan u saksiji

Orezivanje je najbolje vršiti u proleće kada prestane opasnost od jakih mrazeva(mart) i jesenje orezivanje kada prestanu jake vrućine(septembar). Tada biljku fomiramo po želji i uskoro nastupa novi rast, koji pokrije „rane“ od orezivanja i biljci da lep izgled. Rekli smo da šimšir ima razgranat ali plitak koren. Radi otpornosti i lepote potrebno ga je dva-tri puta godišnje prihraniti(mart, maj, avgust). Koristimo neku od granulisanih mešavina ali ne više od jedne ravne kašike i to ne uz samu biljku. U toplim danima obradujmo biljku i orošavanjem preko lista.

Gde posaditi  

Predvidite udarno mesto u vašem prostoru koje i dolikuje kralju. U zavisnosti od prostora, opredelite se da li odgovara brzorastući ili manji, spororastući šimšir. Nemojte oklevati da kupite i mlađi primerak biljke. U zavisnosti od mesta i okoliša, sami ćete osmisliti i formirati željeni oblik. To nije teško, naprotiv. Radujete se rastu i svaki dan kada prođete pored biljke javi se jedan lep osećaj. Ono što je najteže, to je da se rešimo, kupimo i posadimo.  

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *