Lavanda

Tri praktična saveta kako da vam lavanda uvek bude lepa

Održavanje Top biljke

Vaše Lavande nisu više lepe,  previše su “raštrkane” i deluju neuredno, ovo morate primeljivati da uvek ostanu guste i cvetne.

Lavanda

Prvi savet

Ako upravo sadite lavandu da joj izaberete pravo mesto. Ako ste već posadili  ima leka i za to.

Lavanda je mediteranska biljka i traži dosta sunca. Odlično ako tokom dana ima 5 i više sati osunčanosti. 

Drugi savet

Teren mora biti ocedit i neće prostor gde leži voda. Već sam rekao da je lavanda mediteranska biljka i znate kako je teren tamo kamenit i voda se brzo cedi. 

Verovatno  znate da  velike plantaže lavande koje vidite sve više i u našim krajevima uopšte nemaju zalivanje i biljke dobro podnose vrela leta. 

Uređivali smo jedan lep vrt na obroncima Suve planine i tamo je zemljište kamenito i vrlo propusno. Tu su nepregledna polja lavande koja izgledaju izuzetno baš zbog osunčanosti i oceditosti terena. 

Mnogo zalivanja i voda koja “leži” u tacni ako je lavanda u saksiji brzo će uticati da biljka odbaci sav list, počne da crni i brzo satruli 

Treći savet

Ako redovno i ispravno orezujete lavandu biće uvek mlade i lepe. 

Važno je da odrvenele grane orezivanjem brzo zamene mlade nove grane koje će žbun uvek činiti gustim i lepim.

Neće biti onih crnih unutrašnjih grana koje kvare lep izgled biljke.  

Idealno je ako možete biljke rezati dva puta godišnje. U jesen. krajem avgusta nakon precvetavanja orežete za jednu trećinu.

U proleće se mora radikalno orezati. Režete odmah iznad najnižeg bočnog pupoljka. Tako se sprečava da stablo odrveni i žbun izgubi lep izgled.

Ovde možete pročitati detaljnije uputstvo o orezivanju lavande i pogledati video kako se to radi.

Da napomenem da postoji više vrsta lavandi.

Engleska lavanda Lavandula angustifolia je najrasprostranjenija i najotpornija vrsta.  Podnosi jake mrazeve i sneg. U našim kontinentalnim uslovima može živeti više desetina godina i ispravnim i stalnim orezivanjem neće odrveniti ni izgubiti formu.

Španska lavanda-Lavandula stoechas 

Krupnijeg i upadljivijeg cveta obično tamno ljubičaste boje. Lepa  ali u našim uslovima se mora unositi i štititi tokom jačih zima. Biljka izmrzne ako ostane napolju tokom snega.

Francuska lavanda – Lavanda dentata  

Biljka ima nazubljene i krupne listove,  cvet intezivno ljubičaste boje. Poznata je po jakom mirisu. Kao i ostale lavande  pomaže u zaštit od  komaraca. I ona je osetljiva na minusne temperature i mrzne. Mora se gajiti u saksijama i unositi tokom zime.

Autor teksta

Dragan R. Sajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *