Drvo za hlad

Zanimljivosti Top biljke

Brzog rasta, lepog impozantnog izgleda, prepoznatljivih velikih listova, ovo drvo zaslužuje i više od celog teksta. Ako vam treba pravo drvo za hlad, evo tople preporuke. Više o tome šta ga izdvaja i ističe, u nastavku teksta.

Platan ( Platanusacerifolia), evo šta ukratko piše o njemu u našem elektronskom katalogu:
Brzorastuće drvo, visine 25-35 m, širokoovalne krošnje, promera i do 20 m. Može da doživi 500 godina. Koren snažan, dubok. Lišće u jesen dobija žutu do smeđu boju. Preko zime ga krase plodovi smeđe boje, oblika pingpong loptice. Otporan na niske temperature, otrovne gasove i prašinu u vazduhu. Impozantno drvo. Primena pojedinačna. Često korišćen u drvoredima.

Ovo nije platan, ali nismo mogli da odolimo lepoj slici

A evo zašto sam ja posebno impresioniran ovim drvetom i otkud ceo tekst o platanu.

Dva najčešća pitanja koja nam postavljaju ljudi kada žele da posade drvo u dvorištu ili vrtu su sledeća:

Koliko brzo raste? Da li ću dočekati da sedim u njegovom hladu?
Da li mu je koren opasan i može li oštetiti objekte i staze?

Da, brže raste od većine lišćara i prosto ćete se iznenaditi jer ćete, za kratko vreme, ponosno sedeti u njegovom hladu i radovati se što ste učinili lepo i hortiKULturno delo sadeći drvo. Prirast tokom dobre godine može biti i preko dva 2 metra. Odmah odsecite donje bočne grane do željene visine da sutra možete sedeti ispod drveta, a samim tim i formiranje krošnje će brzo napredovati.
Koren mu jeste jak, ali dubok, i za razliku od lipe, ne ugrožava staze i objekte.

Autor fotografije Draganka Mijić. Pogledajte njene inspirativne radove na svili.

Na slici je čuveni primerak platana ispred Miloševog konaka na Topčideru. Stablo je obima oko 7,5 metara, i kao što vidite, kamena podloga, staze i konak nisu oštećeni i ispucali od površinskih korenova zato što ih platan nema. Setite se bulevara u Beogradu, koji je pored samih šina i zgrada imao platane, sa stablima prečnika i do 1 metar. Oni nisu smetali niti korenom oštetili pomenute objekte. I sada su iznova posađeni primerci iste vrste.

Drvo platan, pored ove dve dobre osobine, ima još nekoliko atributa koji ga izdvajaju i ističu

Prepoznatljiv i lep list platana

Ima krupne, neobično lepe i prepoznatljive listove. Krupni listovi, pored toga što prave dobar hlad, lako se i skupljaju kada pred zimu opadnu. Stablo ima belu, išaranu koru, koja je dekorativna preko cele godine, posebno tokom zime, kada je lišće ne skriva. Ima i zimski „nakit“, odnosno plodove, koji poput loptica vise sa grana.
Posebno je otporan na orezivanje. Video sam primerke koji su bili stari i preko 40 godina, visoki preko 20 metara, kompletno odsečene krošnje i stabla na visinu od 2,5 metra. Znači, ostalo je samo stablo te visine i podsećalo je na neki beli, debeli stub u zemlji. Nakon nekoliko meseci, krošnja je bila gusta, razgranata, lepa kao da je nacrtana.

To je prednost koja se može iskoristiti ako imate manje dvorište, pa želite da platan držite „pod kontrolom“. Orezivanjem možete oblikovati pojedine grane ili, čak, čitavu krošnju. To će se nakon desetak godina ponoviti ako je potrebno i vi imate drvo za hlad, koje možete po želji formirati.
S obzirom na to da ima visoku i široku krošnju, može biti posađen i dalje od objekta, a da opet uspešno pravi hlad. Ako je drvo nižeg i sporijeg rasta, uske krošnje, ono se mora saditi blizu mesta gde se želi sedeti. O tome sam pisao u ovom tekstu. U ovom slučaju, platan je dominatno i veliko drvo koje može biti posađeno i dalje od mesta sedenja, ali će uspešno štititi i zaklanjati.

Odlična drvoredna sadnica

Nije krto i lomljivo, što ga čini preporučljivim za drvoredne sadnice. Otpornim na bolesti i štetočine. Pomenuti platani u  beogradskom bulevaru su, kako kažu stručnjaci, oboleli od nestručnog orezivanja. Ako se rade veliki i radikalni rezovi, oni treba da budu kosi da se voda ne zadržava na rezu i da ne oštećuje stablo. Naši stari su rezove na drvetu premazivali pomešanim stajskim đubretom i krečom. To je odlična zaštita.

Ako imate dvorište, ne dvoumite se, jer ovaj lepotan će, iz godine u godinu, osvajati vaša srca i uvek ćete se iznova radovati njegovoj lepoti i funkcionalnosti. On će biti mesto okupljanja i druženja, deca u njegovim granama mogu napraviti i kolibu.  Platan u pozadini će generacijama krasiti vaše porodične fotografije.

Šta možete da uradite ako već godinama niste posadili drvo?
Ne ponavljajte istu grešku, posadite ga upravo sada. Poručite na kućnu adresu.
Budite HortiKULturni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *