Fotinija-Photinia

Žive ograde Zanimljivosti Top biljke
Dekorativna i brzo formirana ograda
3226 Dekorativna i brzo formirana ograda

Privlači pažnju i dosta je interesovanja za ovu biljku koja je pravi hit. Kod nas se nije gajila i njeno vreme tek dolazi. Ovo su naša iskustva sa ovom „crvenokosom“ lepoticom koju gajimo i proizvodimo nekoliko godina.

Fotinija vrlo brzo formira ogradu.
Fotinija vrlo brzo formira ogradu.

-Zimzelena biljka, što znači da, svoje krupne listove zadržava i tokom zime.
-Posebno upadljivi i atraktivni novi purpurno crveni listovi
-Brzog rasta, godišnjeg prirasta  i preko 1 metra
-Odlično podnosi orezivanje i oblikovanje, idealna za žive ograde

Predhodnih godina smo uvezli matične biljke fotinije Red Robin i veći deo biljaka posadili u njive na dalje gajenje a deo smo presadili u saksije i tako negovali. Želeći da steknemo što više iskustva, biljke smo sadili na različite lokacije a one u saksijama smo „testirali“ i na veličinu posude i različite uslove. U rasadniku smo od ranije imali primere Fotinije tako da smo mogli da pravimo poređenja.

Fotinija je vrlo prilagodljiva uslovima.  Biljke koje smo zalivali i prihranjivali imale su prirast i preko jednog metra, listovi su bili jedri i jarko crveni. Biljke u saksijama pokazale su da vole veću posudu, dobru zemlju i dosta vode.

Fotinija na štapu
Fotinija na štapu

Deo biljaka koji je bio u rasadniku na manje osunčanoj strani, samo smo jednom zalili tokom leta i one su manje napredovale,  vrhovi nisu bili toliko crveni i upadljivi ali je biljka izgledala dobro s obzirom na visoku temperaturu i uslove.

Mogu jako lepo i lako da se oblikuju i predlažemo da je formirate na štapu. Izaberete mladu ravnu granu koju pustite da raste i formirate željeni oblik. Kada su tako oblikovane a ne kalemljenjem,  mnogo su otpornije.

Orezivali smo ih tokom leta, dobijali su gustu krošnju i mladi crveni listovi su bili brojniji. To je način kako podspešiti nove upadljive listove. Uspeli smo da biljke proizvedemo iz reznice i u našim plastenicima sa regulisanom vlažnoću dobro  se ožiljavaju.

Zbog svoje velike lisne mase teško ju je ožiliti u inprovizovanim uslovima i možda je to jedan od razloga zašto se kod nas manje proizvodi. Fitohormoni sigurno pospešuju prijem, ali i vreme uzimanja reznice.

Biljke posađene u oktobru 2018. god.
Biljke posle 18 meseci.


U svetu je Fotinija posebno korišćena za žive ograde  i tu daje poseban efekat zbog svojih osobina i prilagodljivosti. Sadili smo mlade biljke i već formirane sadnice. Zbog velikog prirasta i odnosa veličine i cene za ograde preporučujemo mlađe biljke u saksija koje dobro napreduju i uz pravilnu negu mogu brzo formirati živu ogradu.

Razmak sadnje 50-80 cm u zavisnosti od željene visine i širine.  Obavezno postavite crevo  za kap  po kap zalivanje preko leta i imaćete ogradu duplo brže i posebno upadljivu. Fotinija je kao i lovor višnja osetljiva na duge i jake mrazeve i može se desiti da mladi listovi izmrznu. Nama se to desilo jedne godine, orezali smo vrhove  i brzo su iznikli novi.  

Iskreno preporučujemo ovu biljku i nema dvorišta gde ona nema svoje mesto. 

Informacije i saveti na telefon 065/6584888

kupi-sad

61 thoughts on “Fotinija-Photinia

 1. Poštovani Dragane,

  Baš mi je ostavila utisak Fotinija. Posobno mi se sviđa slika fotinije na štapu. S obzirom da jos nisam završila moj vrt a imam mesto za veliku saksiju gde bi fotinija bila pravi izbor. Interesuje me cena fotinije na štapu.
  Srdačan pozdrav,
  Vesna

 2. Postovani,

  Mogu li se preko Vas naruciti ove sadnice i kada je nabolje vreme za sadnju.

  Imate li neki kontakt tel. kako bi mogli da se dogovorimo oko isporuke.
  Srdacan pozdrav.

  1. Poštovani Draško,

   Sada je odlično je vreme za sadnju. Imamo više uzrasta i cena fotinije, možete nas kontaktirati na telefon 065 6584888.

   Svako dobro

 3. Fitonija baš lepo izgleda ,imam 15 m gde bi trebala da posadim živu ogradu ,interesuje me koliko bi mi sadnica trebalo za tu dužinu i da li se sadi u cik cak za gušći izgled.koliko bi mi novca trebalo za sadnice te dužine.Taj deo placa nije baš u suncu pošto je borova šuma uz plac

 4. Kupila sam nekoliko fotinija kod vas i divno napreduju. Proslog leta su stoicki podnele susu, nisu dobile kap vode mesec dana, koliko smo bili na godisnjem! Posadila sam ih tako kako savetujete, medjutim, cini mi se da ce im biti mali prostor i da ce im biti tesno. Verujem da ce vec ove godine da se dodiruju [posadila u jesen 2014], pa sam mislila na jesen da ih proredim. Ako rastu u sirinu 3-4 metra [a i u visinu], onda im je razmak od 60-80 cm mali. A zaista su prelepe i ograda mi je bas atraktivna, iako su jos male. Novi listovi budu jarko crveni u prolece i jesen, a onda prelaze u tamniju bordo boju. U ovo vreme je najlepsa, dok ne krene da lista ostatak baste!

  1. Poštovana Dragana,

   Drago nam je da biljke dobro napreduju, one su stvarno otporne i dobrog rasta. Nemojte da Vas zbunjuje kataloške karakteristike biljke. Sve biljke koje se sade i formiraju kao ograda potrebno je rezati i oblikovati i njihova sadnja mora biti gušća. Vaše fotinije potrebno je orezati tokom aprila i one će postati još gušće i čvrste. Puno uspeha i javite se ako je potrebna pomoć.

 5. Rekli su mi da je lisce otrovno, dali je tacno? Imam mladu kucu koja ima godinu dana i jede po mali zivu ogradu pa to me malo brine….
  Ako neko zna milim vas da mi pisete,
  Unapred zahvalan

 6. Pšotovani
  Zainteresovana sam da posadim živu ogradu od fotinije dužine od 35m do 40m. Interesuje me kad je najbolje vreme za sadnju i koliko je novca potrebno za sadnice?

  1. Poštovana Sanja,

   Kada se treba formirati živa ograda preporučujemo mlađe sadnice koje će se pravilno šišati i formirati. Cena takvih sadnica, kod nas je 290 din po komadu. Sade se na razmaku od 60 -80 sm u zavisnosti od buduće visine i širine ograde.

 7. Postovani,
  U u maju sam zasadila zivu ogradu od Fotinije. Sadnice su bile visoke oko 100 cm, a sadjene su na rastojanju od oko 80cm. Drugi deo ograde je planiran u zardinjerama poredjanim u nizu ( 90x40x50) i tu su sadjene po dve manje sadnice. Sve je zasuto borovim malcom i relativno se redovno zaliva…jedino se nadam da nece praviti problem to sto su posadjene u hladu lipe…
  Molim Vas da me posavetujete kada je najpogodnije vreme za prvo orezivanje (eventualnu prihranu ) i kada mogu ocekivati pun efekat ove ograde.
  Veliki pozdrav i puno hvala

  1. Poštovana Katarina, Fotinija ako se dobro zaliva i prihranjuje može za dve godine napraviti značajnu ogradu. Može se orezati kada prođu ove jako visoke temperature. Možete ih tada prihraniti i dobro zaliti. Puno uspeha, pozdrav

   1. Postovani Dragane,
    puno vam hvala na odgovoru.Tako cu i postupiti, ali vas molim da mi predlozite koju vrstu prihrane je najbolje upotrebiti za fotinije.
    Veliki pozdrav Katarina

 8. Poštovani,

  imam žardinjeru na balkonu dimenzija 300x40x40cm.
  Nije u potpunoj senci ali ne mogu da kažem da je to mesto pod direktnim suncem.

  Razmišljam se da li da posadim fotiniju ili lovor višnju..ili čak da izmešam zbog boja.

  Zemlja je dosta stara te pretpostavljam da bih morao u potpunosti da je izmenim, ili preporučujete neku drugu ideju?

  Hvala Vam unapred

  Srdačan pozdrav

  Vuk

  1. Poštovani Vuče,

   Dimenzije žardinjere su dovoljne i prednost bi dali fotiniji. Ona je otpornija od lovor višnje u ovakvim uslovima. Mi ne savetujemo mešanje ovih vrsta biljaka. Dobro bi bilo ako se sva zemlja može zameniti, ili dodati i obogatiti sa novom zemljom. Svako dobro

 9. Postovani,interesuje me,da li trenutno imate sadnice Fotinije i koja je cena?

  1. Poštovana Branka,

   Trenutno imamo sadnica na stanju i postoje dva uzrasta i cene. Biljke oko 20cm u saksiji 290 din. i veće oko 50cm u velikoj sakiji, orezane 550din.
   Pozdrav

 10. imam ogradu od fotinije u trecoj godini. ove godine su na pojedinim biljkama pozuteli listovi, izgledaju kak da su bolesne. ne primecujem na njima bilo kakve insekte. ove biljke su uglavnom u delu koji je vise u hladu. primetio sam da najbolje napreduju one koje su direktno izlozene suncu.. da lije u pitanju neko oboljenje i sta predlazete

  1. Poštovani Miloše,

   Fotinija je otporna biljka i nije posebno podložna bolestima. Požuteli listovi mogu da budu od previše vlage posebno ako je biljka u hladu. Fotinija voli dosta vode ali ako se voda zadržava može izazvati pomenute probleme. Mogu se okopati delovi oko biljke i dodati po jedna supena kašika nekog NPK djubreta, to će podspešiti rast i otornost. Pozdrav

 11. Poštovani na dužini od 6 m bih posadila fotiniju kao bih formirala živu ogradu, koliko mi je potrebno sadnica. Dajte mi ponudu za sadnice od 20 cm i za ove veće od 50cm.
  hvala unapred

  1. Poštovana Marija,

   Razmak sadnje od 50cm se pokazao kao najbolji. Treba Vam 12 biljaka. Imamo samo manje sadnice od 20-30cm i cena je 290din.

 12. Postovani,i ja bih zasadila fotiniju kao živu ogradu pa me zanima da li ih imate još uvek,i koliko mi treba sadnica za pet metara ograde.Pozdrav

 13. Posadio bih fotiniju u dvoristu pored zida koji postoji u dvoristu.Koliko da udaljim od zida ?

 14. Imam par fotinija u dvorištu i u sredini žbuna su se pojavili neki čudno crveni listovi sa par fleka. Ti listovi opadaju . Da li je u pitanju neka bolest i kako je tretirati ako jeste?

  1. Ne mogu na osnovu opisa da dam tačno objašnjenje. Ona nije podložna bolestima. Probajte da je dobro zalivate, voli dosta vode.

 15. Postovani,sadila bi fotiniju u saksiji na suncanom mestu.Da li joj to odgovara i imate li je na stanju ako nije kasno za sadjenje?Koja je cena?

  1. Uspešno može rasti u saksiji ako je dublja. Mlađe biljke smo prodali i njihova cena je bila 390din. Imamo nešto pojedinačnih većih primeraka i cena je 1450 do 1960 din. Biljke su od 1,2 m do 2 visine. Njih ne možemo slati kuriskom službom.

   Cvetni pozdrav!

 16. Poštovani,

  Kada je najbolje saditi fotiniju za živu ogradu i kada ce ponovo biti mladih sadnica?

  Najlepše hvala!
  Vesna

 17. Postovani,
  Zelimo na vetrovitoj terasi bez izlozenosti direktnom suncu da posadimo fotiniju ili lovor visnju, sta bi po vama bio bolji izbor?

 18. Poštovani,
  Imam fotiniju visoku oko 1m u saksiji na terasi. S obzirom da je severna strana, ne dobija mnogo sunca. Primetila sam da su se listovi nekako opustili. Možete li mi dati savet koliko često je treba zalivati i da li mogu da uzmem neko djubrivo kako bi postala otpornija?
  Hvala unapred.

 19. Pojavile su se mrlje po listovima,brao boje.Proširilo se po listovima.Šta raditi,da nisu gljivice?

 20. Postovani Dragane
  Posadila bih fotiniju na terasi koja je dugacka 4m zanima me koje mi saksije dubine trebaju?
  Sta mi vi savetujete!
  Srdacan pozdrav

 21. Postovani, prosle god sam posadila vecu sadnicu fotinije u dublju saksiju, stoji na vetrovitoj, osuncanoj strani terase. Prezimila je, s’ tim sto ju je dokacio mraz i oprljio mlade listove. Do tada je bila savrseno zelena s po nekim crvenim listicem.Od kako je krenulo prolece ona je odbacila u potpunosti sve listove. Nikli su novi, ali, svetlozelene boje. Orezala sam je malo i prihrnila nekim osmokot, vodotopivim djubrivom.Cekam da se oporavi. Mogu li jos nesto uciniti, sta mislite? Hvala unapred na odgovoru 🙂 .

 22. Pozdrav, želela bih da formiram živu ogradu od Fotinije. Kada je vreme za sadnju i koliko mi sadnica treba za 20m? Kupila bih sadnice od Vas

   1. Hvala, poručila sam ih kod Vas. Nadam se da će uskoro biti lepa živa ograda 🙂 Takođe sam uzela i jasmin – sadnja kreće u drugoj polovini marta.

 23. Imam fotinije posađene prošle jeseni. U proleće su lepo krenule. Ali sada mladi listovi žute i više ne napreduje. Molim za pomoć i savet. Srdačan pozdrav!

 24. Moja fotinija je posađena u jesen ‘22, živa ograda je u pitanju. Sada je požutela, suši se, ima braon masne fleke na krajevima nekih kistova. Da ki bi ste mi rekli šta da radim?
  Hvala i pozdrav.
  Ljiljana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *