Navodnjavanje kap po kap

Održavanje

Primetio sam mnoge nedoumice i pogrešna shvatanja kako se montira i koristi zalivanje kap po kap. Evo praktičnog primera i preporuke

Ništa ne treba da se kopa niti ore, jeftino je i ne zahteva mnogo vremena. Troši oko sedam puta manje vode nego obično zalivanje i što je najvažnije vaše biljke će biti neuporedivo lepše i brže će rasti.

Biljke u ogradi se najbolje zalivaju sistemom kap po kap

Imate živu ogradu od tuja i primetili ste da se biljke tokom leta suše. Ovo je rešenje za vas.

Pre mnogo godina kada se počelo pričati o ovakvom načinu zalivanja, bio sam nepoverljiv i bila je ona šala „ Prodaju šuplje crevo i kažu da je dobro“. U intenzivnoj poljoprivredi se zalivanje kap po kap podrazumeva i rezultati pokazuju opravdanost.

U hortikulturi sve površine koje imaju biljke posađene u grupi, redu ili formiranoj živoj ogradi, najbolje  i najlakše je zalivati kap po kap. Ono je sastavni deo mnogih gotovih i automatizovanih sistema zalivanja i lepo negovano dvorište se ne može zamisliti bez ovog sistema. Ovde pričamo o jednostavnom zalivanju biljaka u živoj ogradi ili perenjaku.

Mlade biljke ovako najbolje napreduju i rastu

Tokom letnjih vrućina četinari i druge biljke počnu da gube zelenu boju, unutrašnje grane se suše, četine opadaju i nekada se cela biljka osuši. To su posledice suše i mogu se sprečiti ovakvin načinom zalivanja. Prirast biljaka ako se zaliva crevom kap po kap je udvostručen tokom vegetacije. To smo praktično primetili na delovima gde smo imali postavljeno crevo u odnosu na iste uslove gde crevo nije bilo. Biljke su brže rasle, imale bolju gustinu i boju. 

Kada zalivate običnim baštenskim crevom, voda ne može brzo da upija i vi posle kraćeg vremena vidite da se napravila prava bara i voda se razliva, ali na dubini od 30 do 40 cm, gde se nalazi koren biljke, voda nije ni stigla. Isto je i sa letljim pljuskovima, oni ne mogu dobro zaliti biljku, voda površinski ode i koren ostane bez vode. Zašto kažu da sneg najbolje natopi zemlju? Zato što se lagano topi i zemlja upija vodu.

Kako se montira

Crevo se postavi po površini zemlje i pričvrsti plastičnim držačima. To je sve. Kada zalivamo, obično baštensko crevo dovučemo do početka ovog kapajućeg creva, spojimo brzom spojkom i lagano odvijemo česmu. Voda će ujednačeno, kapilarno i bez razlivanja da natapa biljke. Neuporedivo manje se troši vode i bolje zalivanje se ovako postiže, a o ušteđenom vremenu da i ne govorim. 

Vrsta creva i razmak u kapaljkama zavisi od vrste biljaka koju zalivate. Da li je teren u nagibu i koja vrsta creva odgovara vašim uslovima?

Pišite nam i konkretno ćemo vam preporučiti.

1 thought on “Navodnjavanje kap po kap

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *