Igrajte se...

Orezivanje biljaka

Održavanje

Hoćete lepo dvorište-makaze u ruke

Orezivanje
Način da ulepšate biljke

Pravo pitanje je ne kako već zašto se orezuju biljke? Odgovor je dugačak onoliko koliko epiteta možemo da se setimo. Lepše je, zdravije, cvetnije, gušće, dugotrajnije, svežije, kompaktnije, mirišljavije…

 U martu je pravo vreme da svoje biljke ulepšamo za predstojeću godinu. To je kao sređivanje frizure pred odlazak na neku proslavu. Orezivanje je neophodno za sve vrste biljaka lišćare, četinare, ukrasno šiblje… Ako do sada niste orezivali biljke, počnite od najmanjih i onih koje su manje vidljive. To je isto kao kosa, možete pogrešiti ali ništa strašno, ponovo će izrasti.

Najteže je početi. Stalno postoji neki izgovor, nemam dobre makaze, sada nije vreme, ne znam kako treba… Evo, rešite i počnite sa jednom-dve biljke u dvorištu ili saksiji. Ako vam je lakše, izaberite najružnije biljke i videćete kako se stvari menjaju. I one vole frizera, manikire, pedikire…Skoro sve  biljke bez obzira na vrstu mogu se orezivati. Biljke koje rastu sporije orezuju se manje intenzivno a biljke koje brzo rastu zahtevaju „jače“ orezivanje.

Orezivanje četinara

Znam da vam je sada žao seći one sveže i mlade vrhove četinara koji su mnogo lepši od ostalih četina koje su bliže stablu. Ali upravo je tu tajna kasnijeg lepog izgleda cele biljke. Skratite najduže grane za 1/3 i cela biljka će imati mnogo gušću krošnju i tokom zime nećete imati problem sa lomljenjem grana od težine snega. Pogledajte video prikaz. Ne morate sve duže grane odmah odrezati, skratite jedan deo  a na jesen drugi. Pogledajte video prikaz.   

 Orezivanje ukrasnog žbunja i šiblja

Pupoljci  na vrhovima  grana proizvode hormon koji smanjuje rast drugih pupoljaka sa strane i niže na biljci. Ovo se naziva vršna dominacija i to je razlog zašto donji pupoljci slabije rastu. Kada orežemo vrh grane, nestaje tog kontrolnog mehanizma i tako se podstiče snažniji rast novih – nižih pupoljaka. Između ostalog zato orezujemo ukrasno šiblje i ostale cvetne vrste. Pravi se kosi rez iznad zdravog pupoljka, koji je usmeren ka spoljašnosti. Ako biljku osečemo mnogo iznam pupoljka ostaju ružni patrljci. Šiblje možemo rezati i intenzivnije. Primetili ste da se na javnim površinama ono seče i na pola metra iznad zemlje i tokom godine izgleda uredno i jako cvetno.

Orezivanje lišćara-drveća 

Igrajte se...
Pustite mašti na volju

Sa lišćarima odnosno drvećem obično bude najveći problem. Dok je malo niko se ne seti da i njega treba oblikovati i rezati a kada poraste, ko će se peti i šta ima veze, neka raste… Kasnije ima mnogo veze ali se  teško ispravlja. Vetar i sneg mogu da naprave dosta štete. Uklonite suve, trule, preguste unutrašnje grane i ne možete preterati sa orezivanjem. Samo će kasnija forma biti lepša i gušća. Slobodno režite i pustite mašti na volju. To nisu voćke pa da možemo uništiti godišnji rod ili upropastiti rodnost.

 

Krenite sa makazama u dvorište i puno uspeha. Ako imate nedoumice konkretno nas pitajte…Možete sa svima podeliti fotografije vaših orezanih biljaka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *