Zašto se suše tuje?

Održavanje

Odgovor je mnogo jednostavan, ali mnogi to ne žele da prihvate i uvek imaju izgovor da je nešto drugo uzrok. Tuje se suše zato što…

Nemaju dovoljno vode i tačka. Nisu u pitanju bolesti ili zračenja.

Sušenje tuja
Sve više se suše tuje

 Kiša NE MOŽE zaliti tuje.

Pokušaću da objasnim zbog čega se tuje suše, i pored kiše i zalivanja.

Korenov sistem biljke se nalazi uglavnom  na dubini od 30 do 60 cm. Površinsko zalivanje i kiša ne mogu natopiti zemlju na toj dubini, a koren ovih biljaka je slab da „prodre“ u dublje slojeve zemlje gde ima dubinske vlage. To mogu visoki četinari borovi, jele, smrče…

Svedoci smo da su zime sa manje snega, zemljište se tokom zime slabije natopi vodom i kada počnu jako visoke temperature, brzo iscrpe vodu iz površinskog sloja. Primetili ste da zemlja ispuca i to dodatno isušuje tlo.

Kada crevom pokušavamo da zalivamo biljke, voda „beži“ i svuda oko nas bude vlažno, što nas prevari da je zemljište zaliveno. Ako bismo zakopali ašovom, videli bismo da vlage nema već na 10 cm. Isto je i sa kišom. Ona pomogne i dosta znači s obzirom na to da biljku okupa,  ali biljci se mora obezbediti voda u delu korenovog sistema.

Najbolji način zalivanja

Kako najbolje i najlakše zalivati tuje?

Crevom kap po kap.

To je najbolje, najlakše i najjeftinije rešenje, ali mnogi to ne žele ili neće da shvate.

 Nije mi jasno šta su protivargumenti. Sâm sam sebi više dosadan sa ubeđivanjem i objašnjavanjem da treba da se postavi sistem kap po kap. Tako će se sačuvati biljke i,  što je još važnije, one će imati mnogo veći prirast, zeleniju boju i gušću formu.

Sa sistemom kap po kap biljke mnogo brže rastu

Kako se postavlja i uključuje crevo kap po kap?

Izmerite kolika vam je dužina ograde, odnosno biljaka. Kupite ili poručite  željenu dužinu. Razmotate crevo po zemlji  i to je sve. Kada želite da zalivate, vaše baštensko crevo prikačite brzom spojkom koju dobijete u kompletu i pustite da voda lagano teče.

Nema kopanja, vodoinstalacija ni bilo čega drugog. Umesto da stojite i držite baštensko crevo, rasipate vodu i površinski slabo zalivate, na ovaj  način postižete mnogo više, pre svega sigurno natapanje.

Kapljice vode ravnomerno izlaze iz creva i dubincki natapaju zemlju. Površina deluje suva, a kada zakopate, vidite da je vlaga u donjim slojevima zemljišta. To biljkama posebno odgovara. Nema velikog isparenja i koren ravnomerno dobija neophodnu vodu. Ovako se najmanje troši i rasipa voda, a efekat je najbolji.

Kako zalivati pojedinačne biljke?

Ako su tuje ili druge biljke pojedinačno posađene, onda se postavljanje creva kap po kap ne preporučuje. Verovatno ste primetili da se u gradskim uslovima pored drvorednih  lišćara ukopava deblje drenažno crevo koje se napuni vodom i polako ispušta vlagu u dublje slojeve zemljišta.

Prilikom sadnje možete postaviti parče drenažnog creva i tako rešiti problem zalivanja. Ako je drvo ili tuja već ranije posađeno, onda pustite da voda laganije teče na crevo i tako bolje natopi dublje slojeve zemljišta. Pogledajte ovaj video sa konkretnim predlogom kako to brže uraditi.

6 thoughts on “Zašto se suše tuje?

  1. Postovani,
    Ogromna tuja je pocela da mj se susi.
    Da li mi mozete dati mail na koji mogu da vam posaljem slike?

  2. Moja okrugla jelkica je pocela da bledi,u zemlji je posadjena i zalivam je kao i ostale pored nje ali ona se susi.Cime bih mogla da je spasem mislim da je nesto pojelo koren.Mogu li zastiti necim da mi ove druge ne bi stradale.Tini tin se valjda zove!?Prihranjujem ih djibrivom redovno

  3. Zdravo, posadila sam polovinom aprila male tuje od pola metra, zalivam ih redovo, na dnu grane se suše, imaju neke tačkice kao da se opekel, na nekih su vrhovi žuti sta bi to moglo da bude u čemu grešim… Hvala.

    1. Teško je zaključiti bez slike ali nemojte dozvoliti da stalno bude previše vode. Obilno zalijete po 10l vode po biljci i onda 7 dana ne zalivate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *