Živa ograda od tuja

Žive ograde

Svakako najviše korišćena vrsta biljke koja se kod nas sadi za živu ogradu je tuja. Kako napraviti pravilan izbor  kada se kod nas gaji više desetina vrsta i kako znati koja tuja odgovara konkretno vašim uslovima?

Ono što je karakteristično za sve tuje i zašto su toliko korišćene i popularne u živoj ogradi je njihova izdržljivost na uslove sadnje i relativno lako održavanje. Ako tokom leta obezbedite crevo koje će ih zalivati, rešili ste veliki deo brige o vašoj živoj ogradi.

Stubasta tuja-visoka i jaka živa ograda. Slikano u besprekornom vrtu firme Husqvarna

Stubasta tuja 1205 Thuja occidentalis L. ‘Columna’

Samo joj ime kaže da se radi o stubastoj formi koja je skoro podjednako široka i na dnu i na vrhu. Brzo raste i dosta je otporna na svim vrstama zemljišta. Prednost u odnosu na druge tuje je što može formirati jako visoku ogradu i bez rezanja izgledaće lepo. Tuja kolumna može napraviti ogradu visine i do 5–6 metara a da ne bude široka i nezgrapna. Osobina stubaste tuje je da raste vretenasto i ako se posade na razmaku od 80 do 100 cm, one će se sastaviti i formiraće zelenu živu ogradu. Preporučljivo je da se oreže nekoliko puta dok se formira i učvrsti bočne grane kako je kasnije sneg ne bi savijao.

Tuja Smaragd – čvrsta i otporna

Tuja smaragd – Thuja occidentalis ‘Smaragd’

Ovo je sigurno najpopularnija tuja, što zbog svoje boje, što zbog gustog i piramidalnog rasta. Tuja smaragd važi i za jednu od najkvalitetnijih tuja zbog čvrstine, boje i forme koju ima. I kada se ne reže, ona ima veoma lep i pravilan izgled koji se na vrhu završava u špic. Otporna je i kao i ostale tuje podnosi sve vrste zemljišta. Ako se želi dobra kondicija i boja, preko leta je obavezno zalivati. Sadi se na rastojanju od 80 do 100 cm i nije potrebno orezivanje. Ako joj se seku vrhovi, gubi svoj prirodan vretenast izgled i više podseća na stubastu tuju.  

Tuja plikata pravi zeleni bedem jasnih linija i ivica

Tuja plikata  1301 Thuja plicata ‘Fastigiata’

Na Zapadu je ovo najviše korišćena biljka za žive ograde. Ako želite pravi zeleni zid ravan „pod konac“, ovo je biljka koja vama treba. Druga osobina koja  je još razlikuje od drugih tuja je da se unutrašnje četine ne suše i nema one ružne žute grančice koje se vide kada se rašire grane. Jako je otporna na orezivanje i  može se formirati oblik koji vama odgovara. Kod nas se ova tuja malo proizvodi i teško je naći u rasadnicima. Razlog je što je mlada biljka retka pa to neiskusne kupce prevari. Baš ta osobina je čini najviše korišćenom na Zapadu. Ograde stare i po 30 godina izgledaju sveže, zelene i bez suvih četina u unutrašnjosti. Pored zelene plikate kod nas postoji i varijetet sa nijansama žute. Ona je još izdržljivija i otpornija. Dobro podnosi sunce i suva zemljišta.

Upadljiva bojom i izgledom

Zlatna tuja    Thuja occidentalis ‘Sunkist’

Za razliku od gore navedenih tuja koje su zelene, ova biljka (koja se još zove poljubac sunca) ima veoma upadljive i lepe svetložute četine i pravi potpuni kontrast u zelenom okruženju. Svetlije boje tuje su još izdržljivije od drugih, a ova žuta tuja posebno je otporna.

Može se saditi u žardinjere i saksije i tako praviti živa ograda. Odlično podnosi orezivanje i oblikovanje. Sade se na razmaku od 60 do 80 cm i može formirati ogradu dva do tri  metra visine. Ako imate dosta zelenila u okruženju, ova ograda će napraviti kontrast i biće uvek primetna i dominanta. U ograničenim uslovima gde nema previše zemlje ili su u pitanju pliće žardinjere, ova tuja uspešno raste.

Loptasta tuja dobra za ograde koje nisu visoke

Loptasta tuja   Thuja occidentalis  ‘Globosa’

Ako želite zelenu ogradu koja ne mora da bude visine preko 1,2 m – onda je pravi izbor loptasta tuja. Dosta kafića i ugostiteljskih objekata ima potrebu da napravi upravo ovakvu vrstu zaštite. Budući da ne raste jako visoko, ona sasvim dobro podnosi sadnju u saksije ili žardinjere i to je za restorane posebno interesantno. Kada se posadi u velike saksije koje se mogu malo uzdignuti kovanim stalkom, one naprave pravu zelenu zavesu koja ogradi i zaštiti prostor. Tuja globosa napravi potpuno ravnu loptu i posađena u nizu, ograda izgleda veoma lepo. Bočne strane se mogu rezati ako se žele ravne a ne zaobljene ivice. Njena prednost je što ne raste visoko i dugi niz godina imate ogradu bez rezanja i sputavanja gornjih vrhova da štrče. Loptaste tuje se sade na razmaku od 60 do 80 cm.

22 thoughts on “Živa ograda od tuja

   1. Zanimaju me stubaste tuje od 1,5m visine cena ? I kad se mogu isporuciti za Apatin .Ocu da dvoriste ogradim zivom ogradom imam 65metara duzine ?

  1. Poštovani, zanima me kolika je minimalna kvadratura slobodnog prostora za jednu tuju (koliko od zida, staze i druge tuje)?
   Isto tako, zanime me cena po sadnicu za smaragd i stubastu?
   Hvala.

 1. Postovani,
  Zanima me da li bi tuja uspela na zemljistu koje je plitko, vec na pola metra ide stena….
  Hvalaa 😊

 2. Pozdrav,
  Da li je moguće održavanje visine tuje na oko 2m orezivanjem. U da li joj se time ugrozava zivotni vek? Mene zanimaju sadnice koje su sada 20-30 cm koje bih posadio na jesen i održavao bi ih na oko 2m visine kada dostignu istu. Trebalo bi mi od 70 do 100 sadnica. Nije problem ako su trenutno i manje od 20 cm. Hvala unapred! 😀

 3. Postovani, da li mogu zasaditi tuje u zardinjere dubine 50 cm, i koja vrsta tuja bi najvise odgovarala za takve zardinjere?
  Srdacan pozdrav

 4. Postovanje,dali je dovoljno pri sadnji tuje smaragd odmaknuti 20 cm od betonskog zida ograde a od tuje do tuje 60 cm

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *