Lovor višnja – Prunus laurocerasus

Baštovanstvo Žive ograde

Krupni zeleni listovi i tokom zime čine ovu biljku sve  popularnijom. Brzog rasta, otporna i prilagodljiva, otporna na orezivanje, sve više se koristi za žive ograde. Lovor višnja je pobedila i tuje ako se želi zeleni zid.

Poručivanje biljaka  lovor višnje direktno od proizvođača

 

Ako rešite da sadite lovor višnju ovo svakako morate znati:

http://www.biosan.rs/ziveograde.php#3203
Prava živa ograda

Ima nekoliko vrsta i razlikuju se, kako po obliku lista, tako i u visini rasta. U našim uslovima dostiže visinu od 1 do preko 4 metra. Niže vrste imaju list koji je izdužen i upadljiv beo cvet. Veći i okrugao list je na biljkama koje rastu više i one uglavnom ne cvetaju ili im je cvet neupadljiv. Početnici ih ne mogu lako razlikovati i savetujemo da se konsultujete sa proizvođačem kako se ne bi dogodilo da želite visoku ogradu, a ona jedva poraste metar. Prvo razmislite kolika ograda vam je potrebna kako biste izabrali pravu vrstu. Praktična iskustva pročitajte ovde.

Otto luyken
Sa belim cvetom
http://www.biosan.rs/ziveograde.php#3203
Lepo rezana i oblikovana

Koliko brzo raste lovor višnja

Prirast tokom godine može biti pola metra do metar, ako se obezbede dobri uslovi. Dobri uslovi su, a to su:  postavljeno crevo kap po kap, koje štedi vodu i vreme zalivanja, a biljci daje dobru natopljenost i dva do tri puta prihraniti biljke sa po jednom kašikom NPK đubriva. Pročitajte još korisnih saveta u vezi prihrane.

Prihranjivanje se vrši krajem februara, u aprilu i početkom juna. Kasnije nije preporučljivo zbog mogućnosti izmrzavanja mladih izdanaka u jesen,  usled ranih mrazeva. Ako su ekstremni mrazevi postoji mogućnost izmrzavanja vršnjih grana i kod starijih biljaka.

Nekoliko pravila kojih se treba pridržavati ako od lovor višnje želite da formirate ogradu:

Sade se u redu, na razmaku od 50 do 80 cm, u zavisnosti od željene visine i širine ograde.

Ne saditi cik-cak, zato što kasnije ograda postane jako široka i sneg je može lomiti. Biljke se moraju rezati i kao mlade, da bi ograda bila gusto formirana od zemlje. Orezuje se u proleće ili početkom jeseni. Ako se želi pravilno formirana ograda i „pod konac“ režite je svake godine. Nemojte da vam bude žao novih grana koje su znatno porasle. Kada ih skratite dobićete gušću i čvršću ogradu.

Više saveta o načinu sadnje ograde pročitajte na ovoj adresi.

38 thoughts on “Lovor višnja – Prunus laurocerasus

 1. Stigao sam 7. februara iz Brisela gde sam oko kraljevske palate u centru grada zatekao redove lovor visnja zive ograde. Tamo je sisaju jednostavno, ne obracajuci paznju da listovi nuzno ostanu citavi, verovatno obicnim trimerom.

  1. Da, na zapadu je jako popularna i korišćena više nego četinari. Orezana mesta se jako brzo regenerišu tako da se ne obraća previše pažnje na šišanje. Hvala na javljanju i svako dobro.

  2. Pitanje :
   Posadio sam lovor višnju 25 oktobra 2020 god . Razmak između sadnice je 60 cm . Visina sadnice je oko 50cm . Stavovi samstajsko djubre u rupu koja je nešto šira i dublja od formirane buse iz sakrije . Da li trebam odmah da porežem vrh i na kojoj visini od vrha ?
   Zahvaljujem na odgovoru !
   Vaša plantaža u Ljigu je Svetska a naša .
   Hvala na odgovoru

 2. Kupila sam manje sadnice, da li i njih trebam već sada da orežem, ili da sačekam da izraste kao ova što ste pokazivali?

 3. Kakva je otpornost Lovor višnje na bolesti i štetočine? U mom kraju, zadnjih nekoliko godina, žive ograde od ligustruma ili četinara propadaju zbog napada grinja, belog pauka ili suše.

  1. Otpornija je od ligustruma i tuja. Zalivanje se može rešiti jedino postavljanjem creva kap po kap. To će ubrzati rast i sačuvati biljke tokom leta.

 4. Kupio sam sadnice od vas čini mi se oko 40 cm, da li odmah da im skratim vrhove i koliko ?

 5. Moje postovanje
  Kako se moze naruciti lovor visnja od vas, i koja je cena? I koja je cena da vi dodjete da odradite sadnju?
  Srdacan pozdrav

  1. Poštovana Snežana,

   Imamo više uzrasta i vrsta lovor višnje. Od toga zavisi i cena biljki i sadnje. Možete me pozvati na 065 65 84888 radi bližih informacija. Svako dobro.

 6. Hteo bih da kupim sadnice lovor visnje??duzina ograde koju hocu da formiram je oko 8 metara pa mi treba odgovarajuci broj sadnica.posaljite mi neki kontakt gde mogu da ih kupim.

 7. Poštovani,

  Planiram da formiram ogradu od lovor višnje ali sa spoljne strane (do ulice) imam panelnu ogradu…Da li je to neka smetnja ako bi sadnja bila uz ogradu, u smislu održavanja-orezivanja jer sa te strane ne bi bila tako pristupačna!

 8. Halo
  Zasto zuti list i pada da li je bolest ili nesto drugo u pitanju kod lovor visnje hvala

  1. U letnjem periodu obično žuti i opada list kada biljka nema dovoljno vode. Ako su starije biljke njima treba mnogo više vode da bi mogle da hrane veliku lisnu masu.

 9. Postovani, da li lovor visnja moze da ide uz odredjenu metalnu konstrukciju tj da li moze ,uz oblikovanje , da napravi hlad kao sto to rade odredjene penjacice?

 10. zelela bih da kjpim dve sadnice lovor visnje vsine do 50cm pa me interesuje cena i nacin isporuke,hvala unapred na odgovoru, Pozdrav

 11. Postovani, imamo veliko drvo lovorvisnje u dvoristu vec vise od 10 godina. Poslednje dve godine pati od neke bolesti, lisce se susi i ima braonaskto crvenkaste fleke. Procitala sam da bi to moglo biti neko glivicno oboljenje. Da li joj ima pomoci, kako je mozemo izleciti?

 12. Dobar dan javljam se iz Makedonija Molim vas za savet Imam tri Lovor visnja oformeni kao lopta sa precnikom oko 1,4metara.Listovi a i grane poceli da se suse.Na granama ima bela materija, u zemjodelskoj apoteci rekli su mi da je to Bela vas i da tesko se suzbija. Dali postoi efikasan preparat i kako se zove kako bih unistio bela vas.

 13. Kada nije kasno posaditi lovor višnju? Da li moze u ovom periodu, maj mesec? Koja je cena jedne sadnice? Na kolikom rastojanju se sadi?
  Hvala najlepše.

 14. Postovanje,
  Imamo betoniranu septicku jamu. Sloj zemlje preko nje je od 10 do 20cm. Da li mogu da zasadim na toj dubini lovor visnju ili je pozeljno da podignem nivo zemlje jos malo?

 15. Poštovani, posadili smo prošle jeseni lovor višnju duž kapije (u cilju formiranja ograde) međutim, sve sadnice su uvele.
  Ponovo planiramo sadnju za koji dan, ali me interesuje da li bi mogući uzrok bio neposredna blizina oraha?? I šta raditi ako je to slučaj? P.S.na drugom mestu u dvoruštu su se sadnice primile. Hvala unapred!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *