Kako kupiti, gajiti i sačuvati hrizanteme

Baštovanstvo

 

Jesenke
Veliki izbor boja i veličina

U ovim jesenjim danima kada nedostaje radosnih boja i novih cvetnih pupoljaka, hrizanteme prosto mame, sa pijaca i cvećara. Šarenilo boja, veličina, oblika privlače pažnju i pozivaju na druženje. Evo praktičnog saveta kako pravilno izabrati kvalitetnu biljku i kako sa njom postupati da naredne godine bude još veća i lepša.

Jesenka, njen lep narodni naziv, je višegodišlja dvorišna biljka koja prezimljuje napolju i svake godine ponovo izrasta iz korena i u jesen cveta. Mnogi se žale da im biljka brzo propadne i da naredne godine nije lepa kao kada je kupljena.   

Pravilan izbor
Pravilan izbor
Jesenke
Loš izbor

Prvo pravilo. Kada kupujete hrizantemu posebno obratite pažnju na veličinu saksije u kojoj je biljka. Izbegavajte kupovinu biljaka kojima koren „izbija“ iz saksija ili je dno saksije vidno blatnjavo jer su biljke bile na zemljanoj podlozi. Šta to pokazuje? Biljke su posađene u manje saksije radi uštede u ceni. Manja saksija je jeftinija i treba manje treseta. Nakon toga su postavljene na parcelu gde je koren pronicao i tražio vlagu i hranu u zemlji. Takva biljka kada je kupite, nije čudo, što  brzo šljone i propadne.

Ako želite razgranatu biljku mora biti u većoj saksiji i dobro negovana. Kada pogledate saksiju ona je čista, nema ostatke zemlje a kada pogledate odozdo koren nije izašao van saksije. Ona je bila na prostirci, redovno zalivana i prihranjivana i koren je imao dosta hrane i nije „napustao“ saksiju. Takva biljka i ako je skuplja, vredi i od nje možete očekivati i narednih godina da vas obraduje. Kada kupite dobru biljku kako je dalje gajiti. Jedino obilno zalivati i jednom sedmično prihranjivati. Kidati ili seći precvetale cvetove i opet zalivati i prihranjivati. To je sva mudrost. Biljku ne presaćujte odmah posle kupovine.

Drugo pravilo. Kada hrizantema završi svoj ciklus cvetanja, u kasnu jesen, onda postoje dva načina da je sačuvamo za narednu godinu. Prvi, mnogo bolji i lakši način da je posadimo na stalno mesto u baštu, pored staze ili ulaza. Ako imamo više biljaka iste boje obavezno grupisati po bojama u razmaku od 40 cm. Ako nemamo prostor u zemlji biljku presaditi u veću saksiju ili žardinjeru. Mesto gde stoji saksija treba da kisne da biljka ne bi dehidrirala i osušila se. U oba slučaja biljci pred zimu samo ukloniti precvetale cvetove i malo skratiti vrhove grana ne više od desetak centimetara. Kada prođe opasnost od jakih mrazeva u rano proleće orezati joj suve grane na 2-3 cm. iznad zemlje. U proleće kada se biljka probudi iz zimskog sna predstoji  vrlo važna intervencija. Jednom ili dva puta vrhove biljke treba pincirati. Pincirati znači oseći i skratiti vrhove iznikle biljke. Tim šišanjem ujedno i oblikujemo biljku u loptu ili željenu formu. Ta intervencija se radi u aprili ili maju što zavisi od godine i klimatskih uslova.

Korisni saveti
Korisni saveti

 Možete se prijaviti na našu besplatnu školu baštovanstva i dobićete podsetnik radova kada se šta radi u bašti. Tu je još dosta praktičnih saveta o uređenju dvorišta i gajenju bilja. Nakon oblikovanja i zakidanja biljke opet nam predstoji samo obilno zalivanje i malo ređe prihranjivanje do pred samo cvetanje. A tada kao i za tek kupljenu biljku, zalivanje,  prihranjivanje i uživanje uz onu narodnu Jesen dođe…

2 thoughts on “Kako kupiti, gajiti i sačuvati hrizanteme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *