Kako pripremiti biljke za prezimljavanje

Baštovanstvo
Skupiti i uvezati dolje listove
Skupiti i uvezati dolje listove

Pampas ili bilo koja druga ukrasna trava još uvek ima odličan izgled i tako će ostati do prvog većeg snega. Mi ukrasne trave ne režemo u jesen jer postoji mogućnost da jaki mrazevi oštete biljku. Uvežemo donji deo biljke koji ujedno štiti osnovno stablo od promrzavanja. Tako uvezana biljka lakše podnese zimu i u proleće kada joj orežemo osušene listove brzo krene sa rastom i ima više cvetova naredne godine.

Ruže stablašice moramo zaštititi od eventualnh jakih mrazeva. U delimično orezanu krošnju stavimo dosta novinskog papir, prekrijemo jutanim džakom koga na dnu čvrsto uvežemo i sve obavijemo najlonom. Ruža obavezno mora imati oslonac da je sneg ne polomi.

Četinare „učvršćujemo“ makazama. Da svake zime ne vezujemo četinare i tako ih štitimo od snega i lomljenja, bočne grane koje najviše štrče skraćujemo za jednu trećinu. Ne orezujemo celu biljku odmah. Skratimo nekoliko najdužih grana, na proleće opet nekoliko i tako dobijamo kompaktnu i gustu biljku koja je otporna na sneg.

Ako se u  kući ili vikendici grejemo  na drva onda imamo „suvo zlato“ u pepeljarama. Ohlađen pepeo posipati po zemlji, koja želimo da bude  rastresitija. Iznenađujuće je koliko pepeo može da poboljša postojeću zemlju posebno ako je glinovita i sabijena.

 Predstoji nam jedan od najvažnijih perioda u uređenju vrta. Sada se razmišlja, planira i priprema ono što se u rano proleće sadi. Prolećna sezona sadnje može zbog zakasnelih snegova ili lošeg vremena da bude jako kratka. Sada se priprema zemljište za budući perenjak ili alpinetum (bašticu, naglasak na I kako su naše bake zvale). O ovome u sledećem tekstu. Do tada razmislite o lokaciji.

7 thoughts on “Kako pripremiti biljke za prezimljavanje

  1. Da li iglice cetinara koje opadaju treba sakupiti, skloniti ili one na neki nacin djubre zemljiste, pa ih treba ostaviti ispod stabla?

  2. Greskom sam pitanje postavila u komentare. Izvinjavam se. Evo o cemu se radi …
    Pre dve nedelje kupila sam sadnicu Pampas trave, Kandilike i Hemerocaliss France Hals. Obzirom na to da su iz rasadnih saksija propustile korencice, zanima me da li ih treba posaditi u vecu saksiju i ostaviti do proleca u prostoriji od oko 14°C, ili je pametnije da ih posadim u dvoriste i ostavim tamo preko zime? Napominjem da su sadnice jako male i izuyetno neznog izgleda.
    Hvala unapred …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *