Koje cveće gajiti na terasama ako nemate puno vremena da brinete o njemu?

Baštovanstvo Zanimljivosti

Ubrzan tempo života i previše obaveza ne dozvoljavaju urbanim domaćicama da posvete puno vremena svojim terasama i održavanju cveća na njima. Ako ste posmatrali terase i bašte svetskih  metropola sigurno ste primetili da oni imaju puno biljaka i sve deluje uređeno, kako to postižu?

Perene u saksiji

Treba napraviti izbor od onih otpornijih i manje zahtevnih biljaka, evo predloga.

Perene ili trajnice su vrsta biljaka koje su višegodišnje, ne sade se svake godine. Vrlo prilagodljive, otporne i lako se održavaju. Ima ih više stotina vrsta i za najprobirljiviji ukus se nađe izbor. Imaju jednu ali vrednu manu. Interval cvetanja ovih biljaka je kraći nego kod sezonskih cvetnica i to često preovlada prilikom izbora. Sezonske cvetnice pružaju više a samim tim i  traže više održavanja, zalivanja, prihrane…

U zavisnosti kakvi su uslovi i gde želite da sadite biljke napravi se najbolja „kompilacija“ i izbor vrsta. Da li je prostor osunčan, na vetru, u senci… Kolike su saksije ili prostor gde se  sadi. Koji deo godine ili mesec treba posebno istaknuti biljkama. Kada imate neke proslave, rođendane ili slave? Kada ovo znate onda se izbor biljaka prilagodi pomenutim uslovima i dobijate lakše održivu i višegodišnju postavku rastinja i cveća.

I kofe mogu biti saksije

Pisao sam o tome  kako je najpoznatiji teniski turnir Vimbldon  okićen cvećem tokom održavanja i kako su izabrane biljke koje u to vreme deluju najatraktivnije. Kraljevski klub bi svakako mogao da ima neograničen broj vrsta, ali su izabrane one biljke koje u tom periodu pružaju najviše. Manji broj vrsta daje i upadljivost prostoru. Kada prođete pored livade gde su u cvetu na primer maslačci, odmah vam privuče pažnju mnoštvo žutih cvetova. Upadljivost se postiče većom grupom jedne vrste i ponavljanjem iste kompozicije, ako se radi o biljkama u žardinjerama.

Mogu se praviti kombinacije višegodišnjih biljaka sa ponekom sezonskom cvetnicom. Jednogodišnje cvetnice imaju osobinu da tokom cele sezone intenzivno cvetaju, a trajnice će ostati i narednih godina. Pojedine trajnice ili perene, i pored toga što ne cvetaju, imaju neku svoju posebnu privlačnost. To se najviše ogleda u boji, formi ili opštem izgledu. 

Restoran CALM u Batajnici
Ukrasne trave


Kada se zainteresujete za svet perena ili višegodišnjih cvetnica, kako ih još zovu,
iznenadićete se koliko mogućnosti i kombinacija pružaju 

Primetio sam da je kod ljudi koji vole jednu ili drugu vrstu cvetnica prisutna isključivost. Spoj ove dve vrste jednogodišnjih i višegodišnjih cvetnica dosta može olakšati održavanje i smanjiti višegodišnje troškove urbanim zaposlenim ženama. Eto rešenja kako da imaju stalno uređene terase.

Uobičajene žardinjere koje se kod nas najčešće koriste  relativno su plitke i biljke se u njima moraju održavati „kao na infuziji“ . Koristim ovaj izraz da bih skrenuo pažnju da se biljkama u tako maloj saksiji vrlo često moraju dodavati voda i hrana. Perenama je posebno dobra osobina što su jako izdržljive i malo zahtevne biljke. One će i u tim uslovima mnogo lakše napredovati.

Trajnice u žardinjerama
Funkcionalno i dekorativno

Perene su u zapadnim zemljama mnogo više prisutne u uređenju i cena tih biljaka je nekoliko puta skuplja nego kod nas. Sezonske cvetnice su, za razliku od njih,  uglavnom jeftinije nego kod nas i manje su zastupljene.

 Prisutan je pozitivan trend i rast interesovanja poslednjih godina  za sadnju trajnica. Poznati hoteli, restorani, kafići počinju da koriste ove biljke u svom uređenju i tokom narednih godina će se sve više širiti. Praktične stvari uvek nađu svoje mesto.

Ako imate pitanja, nedoumicu ili vam je potreban neki savet, pišite i komentarišite.

Cvetni pozdrav

Naš vrtlarski pas je uvek pored cveća

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *