Ograničen kao terasa

Baštovanstvo Ideje za uređenje Lukovice Sezonske cvetnice

Da zanemarimo sve druge situacije kada koristimo ovaj izraz, hajde da pričamo o bukvalnom značenju.
Da li vi mislite da je terasa ograničen prostor u cvetnom pogledu?

Lukovice u sezoni u kombinacji sa perenama.

Ja svakako ne mislim, čak ponekad više vremena posvetim sređivanju terase, nego samog dvorišta. Ima neka posebna čar u sređivanju iste.

Većina ljudi u gradovima nema dvorište uopšte, zašto onda od terase ne može da napravi jedno?
U današnje vreme, toliko mnogoo izbora svega, pa i saksija, žardinjera, da vam se slažu uz svaku garnituru, jastuke, lampe. A tek cveće, cveće je kao jagoda na vrhu torte.

Loptasti četinari, šimšir, lavanda i pletene korpe.

Toliko inspiracije danas možemo pronaći za razne kombinacije biljaka i boja, zašto se zaustaviti samo na muškatli ili petuniji?

Višegodišnje, zimzelene i sezonske cvetnice mogu da se sade zajedno, tako da dobijete isti efekat kao u dvorištima- uvek lepo i funkcionalno, nezavisno od godišnjeg doba.
Tako i balkon. Lepo je i zimi pogledati iz toplog stana, a na prozoru patuljasti četinari, posuti snežnim pahuljama, u lepim žardinjerama.

Patuljasti četinari, perene i hortenzija

Višegodišnje perene i kalemljene ili patuljaste vrste su za mene dobitna kombinacija, kako slažete cvetnice jednu sa drugom, tako i višegodišnje biljke. Ukrasne trave u raznim bojama, sedumi da saksija „pokipi“, zanimljive bele perene, floks da saksija procveta, karanfil takođe, toliko izbora.

Ukrasni kupus i perene

U sezoni, kada slobodno vreme najviše provodimo na balkonima, velike, ukrasne saksije sa jednogodišnjim biljaka u punom cvetu će vam ulepšati svaku kafu ili čaj, a saksije kombinovane sa višegodišnjim biljkama, čekaće svoju sezonu i kada sve obeli, da one budu u centru pažnje.

Sezonske cvetnice sa perenama u „kanta saksiji“
Lukovice u ukrasnom ćupu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posmatraćete njihov rast i razvoj iz godine u godinu, gledaćete kako cvetaju, kako padaju i „kipe“ iz saksija, a one će svake godine biti sve lepše i lepše.

Tako da, terase nikako nije ograničen prostor da procveta ili ozeleni, a najlepše je uvek zajedno.

 

Autor teksta:
Isidora Rašić

 

Izvor fotografija: Pinterest

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *