Biljke u saksijama i žardinjerama, saveti koji će vašu terasu izdvojiti od ostalih

Baštovanstvo Ideje za uređenje

Broj saksija koji imate ili želite da nabavite nije presudan za utisak koji ćete postići. Ako obratite pažnju na detalje, i jedna saksija, lepo usklađena sa odgovarajućom biljkom i na istaknutom mestu, može privući više pažnje nego veliki broj i gustina nečeg prosečnog. Ne samo što će drugome privući pažnju nego će i vas podstaći da je više negujete i radujete se svom umetničkom delu.

Nemojte ići po inerciji, imitirajući većinu koja popunjava čitavu terasu i slaže saksiju do saksije bilo kakvog jeftinog sezonskog cveća. I ne čudi što posle prvih vrućina imaju suvu „ikebanu“ i opravdanje da je klima kriva za sve.

Tamo gde inače sabijeno može stati pet saksija, tri su možda sasvim dovoljne. A jedna birana i sa ukusom osmišljena može privući više pažnje nego sve ostale.

Izbor biljaka

Ne može svaka biljka dobro da podnese gajenje u tako ograničenim i specijalnim uslovima. Postoje vrste koje svu svoju lepotu mogu pokazati samo u prirodnom spoljnjem okruženju. Tamo gde se koren slobodno pruža i nije sputan u malom prostoru.

Među kataloškim osobinama pojedinih biljaka obično se naglase mogućnosti gajenja u saksijama i žardinjerama. Ako nemate koga da pitate za savet šta  i gde posaditi, pogledajte u vašem okruženju da li postoje neke biljke koje vam se sviđaju, a da su gajene u uslovima koje vi nudite.

Traže više nege ali cvetaju dugo

Stalno napominjem da je gajenje biljaka u saksijama i žardinjerama kao intenzivna nega ili još više, „gajenje preko infuzije“. Biljci moramo davati hranu i vodu poput infuzije. To nije teško kada se pravilno sve pripremi i uhoda. Na taj način prestaje da bude obaveza i postaje zadovoljstvo. Počećete i da joj pevate, kako narod kaže. Samo ne ujutru kada ukućani i komšije spavaju jer možete dobiti višak saksiju iz komšiluka.

Izbor saksije ili žardinjere

Dubina saksije je najvažnija

Izgled saksije, boja, šara i ostali estetski detalji stvar su ličnog ukusa ili neukusa, a  to nije mnogo bitno za rast biljke.

Najbitnija je dubina posude. To je mesto gde treba da se razvija koren i da hrani biljku. Duboka saksija omogućava biljci normalniji rast i razvoj.

Ako imate široku i dugačku posudu, ali jako plitku, u njoj ćete moći da formirate samo bonsai vrste. Verovatno ste primetili da one imaju jako plitke saksije. Bonsai drvo, visoko nekoliko centimetara, uspeva u dubokoj posudi od hrasta, visokog više desetina metara. Plitka saksija sputava razvoj korena zato biljka može opstajati samo uz svakodnevnu negu.

Ako želite da u saksiji uspešno gajite vašu  ukrasnu biljku ili četinar, najpre  treba da se kupi što dublja saksija. Sada je veliki izbor i njihova dubina je 30‒40 cm i više. To je neki minimum za budući lep rast biljke.

Deo sadržaja preuzet iz nove knjige „Cvetni pozdrav“ 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *