Zalivanje cveća

Baštovanstvo
Kako zalivati cveće
Zalivanje cveća

Visoke dnevne temperature i tople noći primetno isušuju naše cveće. Predstoji godišnji odmor ili službeni put a cveće na terasama treba održavati.

Kome to poveriti?

KAKO i KADA zalivati? Ovo su najčešća pitanja koje nam svake godine u ovom periodu stižu.

Odgovor je sledeći.

Cveće je bolje zalivati i po najvećem suncu nego ne zaliti čekajući bolje vreme.
Bolje je zalivati i hladnom vodom nego čekati da voda ostoji, a biljka je ne zalivena.

Kako i kad je najidealnije zalivati?

U jutarnjim ili prepodnevnim satima, biljku sa saksijom spustiti u veću posudu sa vodom tako da „povuče“ dovoljno vode. Ako zalivate cveće sa terase onda plastični lavor ili korito napunite vodom oko 10 cm. I saksije i žardinjere spuštate u posudu da tu stoje neko vreme. Možete  ostaviti u toj posudi sa vodom i sat vremena, dok radite druge poslove u kući. Ako su biljke suviše suve, laka saksija i ispucala zemlja a nemate puno vremena za zalivanje skratite postupak na sledeći način.

Potapanje saksije- najbolje zalivanje
Potapanje saksija – najbolje zalivanje

Kofu ili neki dublji sud napunite skoro do vrha vodom. Saksiju potopite skroz u vodu do biljke i držite desetak sekundi ili onoliko dok izlaze mehurići. Tako se biljka dobro  i brzo natopi vodom. Ostavite je da se ocedi i vratite kasnije na svoje mesto.  Mi pojedine biljke koje su se više isušile bukvalno potopimo u bure  i čekamo da prestanu da izlaze mehurići iz saksije, tada su dobro zalivene.

Tacne ili podmetači ispod saksija su nužno zlo tj. voditi računa da se voda ne zadržava dugo u podmetaču. Biljka neće da stalno „leži“ u vodi, češće se javljaju bolesti i propadanje. Biljku dobro natopite i zalite, ali ostavite da se ocedi i ispusti višak vode.

Ako idete na odmor ili put i nemate koga da ostavite da „brine“ o cveću možete saksije skloniti sa direktnog sunca. Postaviti veću posudu sa vodom i „povezati“ sa saksijama običnim kanapom. Kanap će se natopiti i prenositi vlažnost u saksije.

Sve cvetnice koje preko leta imaju bujno cvetanje treba jednom u 7-10 dana prihraniti nekom vrstom prihrane. Ako želimo da cvetanje bude posebno istaknuto odna dodavati đubrivo koje ima najviše Kalijuma. Poslednja dva broja da budu najveća,  na primer 20:20:47. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *