Ljubičica

Viola-dan i noć

Baštovanstvo Sezonske cvetnice

Kako da izaberemo kvalitetan rasad ljubičica koji će lepo i dugo cvetati?

Ljubičica
Nasmešeni pogled www.biosan.rs/cvetnice.php#6701

 Najvažnije  je kupiti biljke koje su proizvedena od kvalitetnog semena. Mi proizvođači koji kupijemo uvozno seme viole znamo da cena semena varira od 7 (sedam) do 120 eura za 1000 semenki. Ovoliko veliki raspon u ceni semena dovoljno vam govori o razlici koja će se kasnije ispoljiti na samoj biljci,  kvalitetu, broju i boji cveta, kompaktnosti biljke…

Kako prepoznati i izabrati kvalitetnu biljku?

Kvalitetan rasad mora da je zdravih i zelenih listova sa cvetom jakih boja i jasnih linija razdvajanja. Cvetna drška ne sme da bude štrkljava i da cvet pada. Blede boje i  izduženost  govore o lošem kvalitetu semena. Birajte biljke koje su rasađivane u kvalitetniju tresetnu zemlju i veću saksiju (6-7cm).

Viola
Krupni cvetovi i jake boje

Proizvođač koji je kupio skupo seme neće dozvoliti da biljku sadi u loš kvalitet zemlje i malu saksiju, trudiće se da obezbedi prave uslove. Pazite da vas cena ne prevari, mala razlika u ceni rasada napraviće veliku razliku u kasnijem kvalitetu biljke. Dok su biljke mlade nije lako uvideti razliku  ali kada se posade na stalno mesto i  razrastu,  kvalitet postaje očigledan. Ako ste u mogućnosti cveće kupujte od poznatog proizvođača, on neće dozvoliti da lošim kvalitetom semena izgubi kupca naredne godine. Kada se kupuje na pijaci, niko ne pamti prodavca, i oni stalno mogu da  „proguraju“ loš kvalitet uz naravno „dobru priču“.

U čemu se razlikuju?

Dan i noć, kako najčešće zovu ovu biljku, poslednjig godina je jako popularna, dosta se gaji i ima više  vrsta. Na prvi pogled se razlikuju po veličinio cveta.

Krupnocvetne  osvajaju kupce veličinom i bojom cvetova kao i kompaktnošću bokora. Za ovu grupu je veoma važno da pod dejstvom visokih temperatura ne smanjuju veličinu cvetova.  Kako prvi i svi naredni cvetovi moraju biti izuzetno krupni.

Sitnocvetne kojima cvet podseća na šumsku ljubičicu i jako miriše. Posebno je izdržljiva na višlje temperature i duže u proleće ostane u cvetu. Preporučuju se za žardinjere, predulaze i manje površine.

Postoje i viseće vrste koje su sve popularnije zbog svog izuzetno dekorativnog izgleda. Posebno su lepe kada se stave u viseće korpice, i tada deluju bujno i „kipe“ iz saksije.

Najbolje je violu saditi u jesen, dok je zemljište još toplo. Tako će se biljka dobro razviti da bi podnela predstojeću zimu i već u jesen a posebno u proleće će dati bujne i zdrave cvetove. Voli osunčana mesta i radi što intenzivnijeg cvetanja treba je prihranjivati. Ranije selekcije srednje veličine cveta nisu tražile redovnu prihranu ali su i manje cvetale od novijih selekcija koje su gore navedene.

2 thoughts on “Viola-dan i noć

  1. U potpunosti se slažem sa iznjetim tekstom .Obožavalac sam ljubavi i cvjeća,cvjeće je najsličnije ljubavi ono sve ljeći,ali istinske ljubavi.Pošto sam manje više i znalac svega ovog nisam nešto baš mnogo novog naučio,ali iskrenije tekstove nisam sreo ni na jednom sajtu kao ovom,poštovanje poz.

    1. Poštovani Mile,

      Hvala na pohvali i to je podstrek za dalji rad. Tekstovi su plod višedeceniskog iskustva i verovatno se to prenosi.

      Svako dobro

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *