Staza, plato, trotoar – kako i čime?

Ideje za uređenje Održavanje

 Izbegnite pet najčešćih grešaka ako planirate i pravite  staze oko kuće. Trotoare i  možete napraviti na mnogo načina. Ovo su praktični predlozi. 

Suva staza od struganičke ploče
Suva staza od struganičke ploče

Prvo pitanje je da li vam staza uopšte i treba. Ako nemate ugažni travnjak u nekom pravcu, blatnjavu obuću, mrsko raspoloženje kako po kiši otići i nahraniti psa, možda vam staza od drugog materijala i ne treba. Travnjak je dovoljno dobar. Ako imate kaljave čizme koje služe da izađete u dvorište po vlažnom vremenu, razmišljajte  da popločate prostor za sto i napravite staze.

Velike ploče na pešačkoj stazi
Velike ploče na pešačkoj stazi

Izrada staze ne podrazumeva mešalice, kamione, armaturu i velike građevinske zahvate, ali svakako podrazumeva planiranje i adekvatan izbor materijala. Pojedini materijali su jeftiniji, ali vek trajanja znatno kraći tako da treba biti obazriv. Najskuplje je kada se radi više puta.

Jedno je plan a drugo praktična primena
Jedno je plan a drugo praktična primena

Pravac kretanja planirajte po kraćem putu, a ne po vašim željama kuda biste voleli da se ide. Ugažena zemlja je najbolji pokazatelj kuda staza treba da vodi. Ako previše obilazimo sa budućom stazom, ići će se kraćom putanjom. Bilo da su drugi korisnici ili kućni ljubimci biraće prečicu. Sadnjom adekvatnih biljaka  mogu se sprečiti „prečice“, ali bolje je misliti na vreme.

Ploče i kocke u betonu
Ploče i kocke u betonu

Vrsta materijala od koga se pravi zavisi od namene i funkcije staze. Sve površine koje trpe teži teret (kola, mašine, kolica) moraju imati dublju i jaču podlogu. To može biti valjani šoder, armaturna mreža, beton… Ako su staze planirane za hodanje, izbor je mnogo veći i tu mašta mnogo znači.

Prilaz letnjikovcu
Prilaz letnjikovcu

Ako se materijali postavljaju „na suvo“ bez betona i armature,  preporučljivo je da  materijal bude deblji. Tu se često napravi greška. Tanak materijal utanja, krivi se i puca baš zato što nema podlogu. Ako se koristi beton i sve ostalo, ploča može da bude tanja.

Izbor mogućih materijala za staze

Granitna kocka

Granitna kocka trajna i  kvalitetna podloga
Granitna kocka trajna i kvalitetna podloga
Ne kliza se
Pakovanje i šare po želji

To su ručno cepane kocke oko 10-10 cm. Granit je izuzetno čvrst i postojan kamen i još se koriste kaldrmisani putevi sa ovom kockom, stari i preko sto godina, koji su neuništivi. Dosta trgova u Beču je urađeno od granita iz okoline Ljiga. Mnogo je motiva i načina kako se može pakovati. Zbog svoje čvrstine dobra je i za  graničnike, ivice i trotoare. Aristokratski izgled, izuzetna postojanost i mozaična lepota, glavni su atributi ovog materijala. Cena kamena po komadu je oko 0,10 €.

Kamene ploče

Kombinacija ploče i kocke sa detaljima
Kombinacija ploče i kocke sa detaljima
Različiti koloriti prirodnog kamena
Različiti koloriti prirodnog kamena

Kamene ploče raznih debljina i vrsta

Sve je veći izbor ovih prirodnih pločastim materijala koji se dosta koriste u popločavanju. Obratiti pažnju na postojanost. Pojedine vrste krečnjaka brzo pucaju ili se krljuštaju i staza ne izgleda lepo. Malo deblje ploče neće mnogo uticati na ukupnu cenu, ali trajnost je na njihovoj strani. Raznolikost boja, mogućnost kombinovanja i lakša ugradnja idu u prilog ovoj vrsti prirodnog kamena. Cena po kvadratnom metru je od 7 do 15 €.

Behaton ploče

Behaton ploče na javnim površinama
Behaton ploče na javnim površinama
Izbor boja i oblika
Izbor boja i oblika

To su vibropresovani betonski elementi i poslednjih godina vrlo popularni i dosta korišćeni materijali. Izbor oblika, boja, namena, svakog dana se proširuje i za najprobirljivije  ovde se može naći ono što su oni zamislili. Kvalitet izrade kod nas varira i treba birati proverenog i pouzdanog proizvođača. Radili smo sa pločama firme Vibet i naše su preporuke za poslovnost i kvalitet. Za javne prostore, veće površine, teži teret i poslovne objekte behaton je dobar izbor.  Cena je od 5 do 12 €.

Drvene oblice i kocke

Oblice od drveta popakovane u stazu
Oblice od drveta popakovane u stazu
Staze od drvenih pragova u Mećavniku
Staze od drvenih pragova u Mećavniku

Za vikendice, ruralne uslove i veće nagibe terena jednostavno i povoljnije rešenje su prostirke od sečenog drveta. Ako se radi o oblicama preporučujemo da vrsta drveta bude bagrem jer je najdugotrajniji. Već korišćeni šinski pragovi mogu odlično poslužiti kao stepenice ili isečeni na 10-15 cm kao drvena kaldrma. Drvengrad na Mokroj Gori ima upravo ovakve staze koje su jako postojane, s obzirom da su pragovi dobro inpregnirani. Cena praga je oko 500-700 din.

Malč – mlevena kora

Malč
Malč
Stepenice i staza
Stepenice i staza

U Evropi je sve prisutnija ova prirodna ekološka podloga. Masovna primena malča sve je prisutnija u vrtovima,  stazama, dečijim igralištima. Vrlo lako se postavlja i ne zahteva puno vremena. Obratite pažnju od koje vrste drveta je pravljen malč, borovina je najpostojanija i dugotrajnija. Na sajtu www.garden.rs imate izbor od osam boja malča. Cena je od 620-850 din. po džaku u zavisnosti od vrste i boje. Prirodni i organski materijal uz laku postavku, glavne su prednosti malča.

Puno uspeha u planiranju i radu. Ako je potrebna pomoć, kontaktirajte nas, rado ćemo pomoći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *