Kalemi ruža u saksijama

Kada saditi ruže

Baštovanstvo
Ruže u saksiji, sigurno presađivanje
Ruže u saksiji

Mnogi se ruža sete tokom leta kada vide procvetale biljke koje svojim prepoznatljivo lepim cvetovima, raznih boja često i mirisnim, krase cvećnjake i dvorišta. Ko će u ove hladne dane da misli o cveću i radu u bašti. Kasna jesen je ipak najbolje vreme za sadnju ruža, evo zašto. Kalemi ruža koji su predhodnu godinu gajeni na parcelama čekaju hladne dane  da bi vegetacija stala i  odbacili što više  lista pre iskopavanja. Proizvođači ruža obično krajem oktobra počinju vađenje i tada počinje prava sezona kupovine i sadnje. Izvađeni kalemi se skladište u trapove, hladnjače ili pakuju za prodaju. Za biljku je najbolje da što manje vremena provede van svog najmilijeg staništa, zemlje. Obaveze nas nekada spreče da ruže odmah posadimo i nije dobro da one stoje po nekoliko dana, isušujući koren. Ako već ne možete da stignete da  utrapite u zemlju, pokvasite cele biljke i pokrite najlonom do sadnje.

Najbolje je kupovati ruže koje su sveže vađene iz trapova ili još bolje, već posađene u saksije. Cilj je da se koren što manje isušuje. Kada se posade u jesen imaju dovoljno vlage i uslovi pogoduju da se biljka primi sa što manje bolovanja i potpuno spremna krene na proleće. Ona je potpuno adaptirana, ukorenjena i prve prolećne dane koristi za razvoj i pripremu cvetnih pupoljaka. Česta greška je da se ruža kupuje u kasno proleće kada počnu topli dani i mi se setimo našeg dvorišta. Tada je koren ruža već prilično „iscrpljen“ i kada takvu ružu posadimo, krenu topli dani,  ona i ako preživi neće nas puno obradovati cvetovima. Ruže upakovane u celofane sa malo zemlje,  praktično su pokazale veliki procenat sušenja, tako da ih treba izbegavati u prolećnoj kupovini.

Ruža je biljka toplog dana, traži osunčana  i ocedita mesta. Pošto se ruža kalemi na podlogu šipurka, a šipurak u prirodi raste na posebno osunčanim mestima, razumljivo je zašto treba tražiti takve pozicije u dvorištu. Savet je da ružičnjake pravite u  grupama jedne vrste i boje cveta, tako deluju uočljiviji i uredniji. U rano proleće ruže prihranite sa po jednom kafenom kašikom veštačkog đubriva. Prihranu možete ponavljati mesečno, radi obilnijeg razvoja i cvetanja. 

Pogledajte  izbor vrsta i boja  ruža koje  možete poručiti.

 

Kalemi ruža u saksijama
Sigurno i lako presađivanje

 

 

1. Ruže sadite u jesen, sve dok ne počnu jaki mrazevi.
2. Birajte dobro osunčana  i ocedita mesta za sadnju.
3. Sadite veći broj iste vrste i boje u grupi, upadljivije je.
4. Ruže kupujte sa korenom koji nije zasušen ili dugo stajao van zemlje.
5. Kupljene ruže do sadnje držite u pokvašenom pesku ili zemlji.
6. Najbolje je ružu kupovati već posađenu u saksiji. Presadićemo je na stalno mesto bez bolovanja.
7. Ružu je bolje posaditi u oktobru nego novembru, novembru nego decembru i tako do marta, a ako to ni tada ne uradite, sačekajte sledeću jesen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *