Plastične saksije

Cveće za balkone i terase

Sezonske cvetnice

Dobro došli u carstvo cveća! Kao  u svakom carstvu tako i u ovom postoje zakoni i pravila. U njemu je na prvom mestu sezonsko cveće koje je posebno atraktivno.

Slušajući želje čitalaca shvatamo da treba objasniti sledeće. NE POSTOJI (u našim uslovima) cveće koje će cele godine cvetati i biti lepo. Da postoji verovatno bi se samo to gajilo, a drugo ne bi ni postojalo. Cveće koje može da cveta od proleća do jeseni ili od jeseni do proleća, zove se sezonsko. To znači da ga moramo svake godine uspešno sačuvati tokom zime ili ponovo kupovati. Pre nego što dođemo do samog izbora cveća i priče kako to pravilno uraditi, vraćamo se na „temelj“ buduće tvorevine.

Saskije, žardinjere, lonci, konzerve…  i sve ostalo što nam služi kao mesto gde treba posaditi biljku.  Najčešći izbor posude je svakako balkonska žardinjera i o tome posebno pričamo. I pored toga što na prvi pogled deluju identične,  postoje bitne razlike. Ne ulazimo u vizuelni i estetski izbor svakog pojedinca,  pričamo o tehničkim stvarima.

Plastične žardinjere

Dve stvari su najbitnije.

Dubina, odnosno zapremina posude i kvalitet plastike. Za biljku puno znači i 1-2 centimetra dublja saksija. Oko lako može da prevari, zato koristite neku meru ili prosto uporedite visinu posuda. Nemojte da cena bude presudna u izboru. Kvalitetnija plastika je malo skuplja, ali će žardinjere više godina služiti i neće pući posle prve sezone. Proverite da li su i odgovarajući podmetači uračunati u cenu, jer su vam i oni potrebni.

Plastične saksije
Priprema za sadnju

 

Počinjemo sa pripremom za sadnju.

Proverite da li žardinjere imaju otvore na dnu i obavezno na samo dno stavite jedan sloj drenaže. To mogu da budu kamenčići, sitno izlomljen stiropor… Visina drenaže zavisi od vrste saksije (1-2 cm  mogu da budu  dovoljni). Ako želimo lepu i ucvetalu terasu, biljke u ovim, uglavno malim žardinjerama, moramo  gajiti na „infuziju“. Ružan naziv i  loša asocijacija, ali moramo da ga upotrebimo da bismo naglasili potrebu da biljkama dajemo dovoljno hrane i vode tokom sezone. Drenaža nam služi da ocedi supstrat i ne dozvoli truljenje ili slab napredak korena.

TresetIskusni baštovani poznaju problematiku pripreme supstrata, odnosno zemlje za cveće. U stalnoj trci za nižim cenama zemlje za cveće, većina domaćih proizvođača, nažalost, upropastila je i kvalitet supstrata. Predlažemo velika pakovanja od 250 litara uvozne zemlje koja su odličnog sastava. Najmanje što možemo učiniti na početku cvetne sezone je da  potpuno zamenimo  zemlju. Veliko pakovanje će uštedeti i dati na kvalitetu. Prvo se  izabere cveće koje će dati maksimum u uslovima koje imate, a onda se kupuje supstrat za odabranu biljku. Naravno, nemaju za sve biljke specijalizovani supstrati, ali je najbitnije pogoditi kiselost smeše. Sve ostale dodatke, prihranu i zaštitu, naknadno ćemo unositi. Pitajte i komentarišite!

Slede saveti oko izbora cveća koje odgovara vašim željama ili,  pre svega, mogućnostima.

2 thoughts on “Cveće za balkone i terase

  1. Pošto imate puno iskustva i različitih kontakata, interesuje me da li negde mogu da nabavim balkonske žardinjere od stiropora?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *