Izbor cveća za terase i balkone

Sezonske cvetnice
Muškatle dominiraju našim balkonima
Muškatle dominiraju našim balkonima

Možda ste čuli za onu pesmu „Cvetak zanovetak“ (iznenadio sam se ko je peva).  Početne reči pesme najviše me podsećaju na cveće koje gajimo na terasama. Ume da zanoveta i traži pravu negu, ali za uzvrat obilno cveta i celu sezonu posebno krasi čitav prostor. Pravi je ponos domaćice. 
Ako do sada niste uspešno gajili balkonsko cveće, glavu gore!  Krećemo! Pratite nas i videćete rezultate! Ko nije pročitao prvu lekciju o izboru saksija i supstrata, može pročitati ovde.

  
Uslovi gde želimo da sadimo i postavimo cveće presudni su za izbor najadekvatnijih biljaka. Evo  pitanja na koje moramo znati odgovor.
 

Prvo pitanje

 
Koliko je osunčana terasa?
Ujutru, popodne, u jednom delu, tokom celog dana? Da li je direktno sunce ili ima i „šarenog hlada“ ? Ispratite ove detalje! Primetio sam da većina ljudi, kojima cveće ne uspeva najbolje, ne zna tačno da odgovori na ova pitanja. Nije isto ako je terasa osunčana od 10 do 14 ili od 12 do 16 sati. U satima je isto, ali intenzitet se mnogo razlikuje, samim tim i moguća vrsta cveća. Ne zaboravite – cvetak zanovetak!
 

Drugo pitanje

 
Da li je prostor često vetrovit ili možda „vuče promaja“ od obližnjih zgrada i prolaza? Koliko je vetar jak, da li može lomiti grane nežnom i visećem cveću?
Da li prostor kisne ili je zaklonjen krovom?
 

Treće pitanje

 
Ima li nešto posebno karakteristično za vaš prostor? Izduvni gasovi, ventilacija, klima, refleksija stakla… Posmatrajte malo!
Viseće muškatle-kraljice žardinjera
Viseće muškatle-kraljice žardinjera

Kada imamo odgovore na ova pitanja, znamo u koje saksije ćemo saditi. Sada treba izabrati vrstu cveća. Sezonske cvetnice se kod nas (poslednjih godina) mnogo proizvode i postoji dobar izbor. U ponudi postoji preko 40-50 vrsta, plus razni varijeteti, boje, nijanse… i svakako se nije lako odlučiti. A tek kombinacija patuljastih četinara, višegodišnjeg, začinskog, lekovitog bilja i cveća? Izbor je neiscrpan, samo treba uskladiti. Pogledajte izbor i više informacija u Katalogu vrtnog bilja

Manji izbor vrsta i boja deluju upadljivije i ostavlja bolji utisak. Pogledajte slične terase u vašem okruženju, cveće koje na njima najbolje raste i biće to dobar pokazatelj.
Ako ste u nedoumici, jednostavno se javite. Ispričajte nam ili napišite  vaše uslove i želje i zajedno ćemo napraviti najbolji izbor. Za uzvrat, kada cveće „iskipi“ sa vaše terase, slikajte i pošaljite da i drugi vide.  
Surfinije
Surfinije

14 thoughts on “Izbor cveća za terase i balkone

 1. Molim,vas za savet.Terasa je na istočnoj strani(1.sprat),ali sunca ima samo pre podne.Volim i kombinaciju perena i cvetnica.Hvala

  1. To su dobri uslovi i velikom broju biljaka to odgovara. Ako su saksije ili žardinjere dublje to će biti odlično za biljke. Dobra je kombinacija trajnica i cvetnica.

 2. Dobar dan, zanima me koje vrste cveca bi mogla da zasadim na terasu( na prolece baravno). Terasa je na zapadnoj strani, vetrovito je, natklonjena je al vetar uvek nanese kisu kada pada. Takodje ima dosta izduvnih gasova. Hvala puno

 3. Dobar dan Postovani. Ja imam veliki problem sto se tice cveca ba terasi. Naime terasa je na prvom spratu,juzna strana. Zasticena je krovom i tu sunce tokom citavog dana. Cvece koje stavim na terasu,tj koje prima svetlost preko tarabica mi i uspe,a cvece koje stavim da visi,mi se jako brzo osusi. Evo vec treca godina kako ne uspevam da odrzim visece cvece. Nadam se da je ova godina moja godina,i da ce te mi pomoci i reci ako znate u cemu je problem? I koje cvece bi bilo najpogodnije za mene.♡

  1. Poštovana Milice,

   Viseće cveće najčešće propada zbog dve stvari. Plitke i male saksije i brzog isušivanja supstrata. Saksija treba da bude dubine preko 25cm i mnogo češće tokom leta zalivajte. Njih strujanje vazduha i sunce mnogo brže ostavi bez potrebne vlage. Dublja i veća saksija i redovnije zalivanje. Birajte viseću vinku i puno uspeha. Cvetni pozdrav.

 4. Poštovani,
  ako terasa ima sunca od 8 do 13h, da li je to dovoljno sunca za Sun Patiens?
  Unapred hvala na odgovoru.

 5. Nemamo terasu, ali zelimo da stavimo saksije na sims. U prometnoj smo ulici, blizu autoputa, sunce je u prijepodnevnim časovima. Svaki savjet sta da posadimo je dobrodosao

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *