U proleće vam je travnjak žut? Evo kako da to rešite

Baštovanstvo Održavanje

Pored žute boje trave kada se bolje zagledate vidite, mahovinu i razni korov po travnjaku, krajnje je vreme da reagujete

Korov uništava lepu travu

Ako ste u jesen zaboravili da travnjak pripremite za zimu (niste ga oslobodili mahovine i korova i niste ga prihranili) u proleće vas je sačekala požutela i loša trava. Ako grabuljama povlačite po travi skuplja se velika količina širokolisnog korova a takođe i mahovine koja se nije videla ispod trave. Tako „prozračen“ travnjak počinje da diše i može usvajati hranljive materije.

Kvalitetne mašine – lep travnjak

Sada mu je potrebna prihrana.

Najkvalitetnija prihrana je osmokot đubrivo o kome možete pročitati više i poručiti na kućnu adresu. U poljoprivrednim  apotekama postoje razne vrste N:P:K đubriva. Skoro da ne možete pogrešiti ni sa jednim, ali vodite računa o preporukama proizvođača o količinama koju trebate sipati. Više đubriva može napraviti ozbiljne probleme, može „spržiti“ travu. Bolje je u razmacima bacati po manje veštačkog đubriva, tako će koren trave moći bolje da usvaja hranu i prenosi u nadzemni deo.

Prihranu je najbolje bacati na suvu travu pred samu kišu. Da objasnim.

Ako veštačko đubrivo bacate ujutru kada je rosa ili po vlažnoj travi, stvaraju se ožegotine po listovima i nadzemnom delu. To ostavlja pečate i žutilo.  Kada padne kiša počinje rastapanje i hranljivi sastojci se spuštaju do korena  koji usvaja potrebne elemente.

Najlepši ukras vrta – lep travnjak

Za nekoliko dana boja travnjaka će se znatno promeniti i dobiti tamnije zelenu boju. Vrlo bitno je da se rano počne sa košenjem travnjaka. Niže košenje će sprečiti širokolisni korov i pospešiti rast kvalitetne trave. Košenje će se ponavljati na maksimalno sedam dana ako bude toplo vreme. Nemojte dozvoliti da trava mnogo poraste. Prolećno gušćanje trave se najbolje postiže čestim košenjem. Pročitajte kako pravilno podesiti visinu košenja.

Prihrana se  može bacati ručno ili specijalnim kolicima koja su najbolje rešenje. Možete podešavati količinu i smer razbacivanja. Kolicima se prihrana ili seme baca potpuno ravnomerno i nema „fleka“ ili preskakanja. 

Kolica za sejanje trave i razbacivanje prihrane

Ako nemate specijalna kolica evo kako da  ručno to uradite. Treba samo malo vežbe.

U jednoj ruci držite kantu sa đubrivom, drugom rukom ga uzimate u šaku i iz lakta pravite pokret kao da otvarate lepezu, i iz polu otvorene šake izbacujete prihranu.

Ako se svega navedenog pridržavate i najobičnija trava će lepo izgledati. Puno uspeha i zelen travnjak za uživanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *