Kako i šta saditi u saksije i žardinjere?

Ideje za uređenje

Izbor sadnica za sadnju u žardinjere i saksije je najpresudniji za kasnije uspešno gajenje i lep izgled samih biljaka.

Šimšir i fotinia izbor koji je sađen u Vapianu
Šimšir i fotinia izbor koji je sađen u Vapianu

Nisu sve biljke podjednako otporne i prilagodljive za ove “veštačke uslove“ gajenja. Izbor biljaka zavisi i od ukusa, ali treba se držati nekih ustaljenih pravila.

Osmisliti kompoziciju i izbor biljaka koje se dopunjuju i zajedno čine dobru celinu. Bez obzira na veličinu posude uvek se može posaditi više biljaka različite namene.

Žardinjere mogu biti zidane
Žardinjere mogu biti zidane

Kako kombinovati biljke?

Vodeća, najviša biljka će dominirati, niža popuniti središnji deo i skroz niska ili padajuća ulepšati obod saksije. Lepo je kombinovati različiti kolorit i eventualno vreme cvetanja budućih sadnica.
Pored četinara dobro se uklapa neka niža, lisna biljka crvene ili žute boje, a kao cvetno padajuća, odlične su perene ili sezonske cvetnice kojih ima veliki izbor. Spororastuće i guste forme uglavnom su bolje za sadnju u saksijama, pogledajte kod nas u Katalogu vrtog bilja, za svaku biljku je naglašeno kakve uslove voli i gde se može gajiti.

Osmislite sami žardinjere po vašim merama i prostoru
Osmislite sami žardinjere po vašim merama i prostoru

Kako se pravilno sadi?

Prvo saksiju ili žardinjeru probušite da suvišna voda može da izlazi. Stavite jedan sloj od nekoliko centimetara drenaže. To je malo krupniji materijal koji služi da se voda cedi i ne „udavi“ koren. Za drenažu mogu da posluže krupniji kamenčići, izlomljeni crep ili stiropor koji je služio za pakovanje nekog uređaja. Posle drenaže stavljamo jedan sloj zemlje i onda stavljamo biljku. Dobro bi bilo da se biljka posadi u zemlju isto ili malo dublje od predhodne sadnje. Uzmite u obzir da će se zemlja slegnuti i da biljka ne bude suviše duboko posađena. Praktnično, ako biljku posadimo na istu dubini i vremenom ako se slegne neće biti previše. Za sadnju možemo koristiti supstrat ili kombinovati. O tome smo pisali ovde.

Kombinovane višlje i niže biljke u tek posađen prostor zidane žardinjere
Kombinovane više i niže biljke u tek posađen prostor zidane žardinjere

Kako zalivati i održavati?

Žardinjere ili saksije bi trebale da budu izložene padavinama, ako su pod nadstrešnicom mnogo ih je teže sačuvati i lako se suše. Ako već moraju da budu pod nadstrešnicom češće ih zalivajte, odnosno tuširajte da ne izgube vlažnost u četinama i listovima. Nije dovoljno da samo zalivamo zemlju već i nadzemni deo biljke.

Evo nekoliko, nama najdražih biljaka, koje su se odlično pokazale u saksijama i koje bi svakako preporučili.

 IZBOR BILJAKA

1316  Thuja occidentalis ‘Holmstrup’  

Malo sporije raste  a primetili smo da se uspešnije gaji u žardinjerama i saksijama. Njen gust i spori rast je čini izdržljivijom.

1316 Thuja occidentalis 'Holmstrup'
Tuja pogodna za sadnju u žardinjere

1410  Thuja occidentalis  ‘Globosa

Ovu tuju posebno ističemo kao dobro rešenje kada se želi zatvoriti prostor u baštama restorana i kafića. U većim saksijama ili žardinjerama može napraviti odličnu vizuelnu barijeru. Zbog loptastog rasta razmak između biljaka može biti veći i pored toga napravi savršen „živi zid“.

Loptasta tuja
Loptasta tuja

3202  Buxus sempervirens

Već je dovoljno poznato da je elegantne i upadljive saksije teško zamisliti bez neprevaziđenog šimšira. Ako je estetika bitna, ovo je pravi izbor.

Šimšir se može formirati po želji
Šimšir se može oblikovati po želji

3140  Berberis atropurpurea nana

Tokom vegetacije crveno-purpurni listovi, u gustoj formi koja ne štrči, su glave odlike ove biljke. Ako je potreban crveni kolorit i ujedno zaštita od „čupkanja“, ( jer biljka ima male bodlje) evo rešenja.

Patuljasti berberis
Patuljasti berberis

3139  Spiraea japonica golden princess

Ova zlatna princeza, kako je zovu, je prava princeza u žardinjeri. U proleće limun žuta boja i tokom cele vegetacije upadljivi žuti listovi. Roze cvetovi su dodatni ukras ove biljke.

Video prikaz

Zlatna princeza
Zlatna princeza

3229  Photinia little red robin

Za razliku od predhodne dve biljke Fotinija je zimzelena i to joj daje posebnu prednost. Tokom cele godine daje razne nijanse crvene boje u gustom sklopu i lepom izgledu. Ona raste sporo i dugo godina uspešno krasi saksije ili žardinjere.

Patuljasta fotinia
Patuljasta fotinia

1512  Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’

Četinar koji  se svojim plavim četinama spušta ispod oboda saksije i daje poseban efekat. Ovi plavi slapovi su posebno interesantni kod žardinjera i saksija koje su visoke i gde je potrebno  napraviti vizuelni sklad. Otporna i izdržljiva biljka.

Padajući četinar
Padajući četinar

6133   Phlox subulata

Cvetni tepih koji pokriva donji deo posuda i lagano visi po obodima. Kada je u cvetu, biljka prosto pleni pažnju. Gust rast sprečava nicanje korova i van cvetanja deluje dekorativno.

Floks padajući
Floks padajući

Ako imate žardinjere ili saksije i nedoumicu oko toga šta bi bilo dobro posaditi, kontaktirajte nas, rado ćemo pomoći. 

8 thoughts on “Kako i šta saditi u saksije i žardinjere?

 1. Dobro veče. Savetujte me, imam dve saksije ispred kuće visine 1m,i posadila bih tu neku višegodišnje biljku… Natkriveno je i u hladu..

  1. Poštovana Mirjana,

   Jako je nezgodno što je žardinjere natkrivena. Može se posaditi neki četinar na štapu i uz povremeno orošavanje on če lepo krasiti prostor. Ne treba da bude veliki. Ispod neki sedum ili neka druga trajnica.

  2. Četinar na štapu je uvek lep u takvim uslovima i stalno je atraktivan. Ispod u saksiju posadite nešto od seduma ili drugih trajnica.

 2. Poštovani iz firme“Sajić“ želela bih od Vas savet pre kupovine Imam 6 žardinjera(80×40) i želela bih da posadim Loptaste tuje i Patuljaste berbere Žardinjere stoje ispred zgrade(istočna strana) gde iznajmljujem sobe i apartmane Koliko da kupim?Da li još nešto da dodam? Pozdrav Slavica Tanasković

  1. Poštovana Slavice i zvinite na kapšnjenju sa odgovorom, bili smo na odmoru. U žardinjeru dužine 80 cm dovoljne su dve biljke ili tri ako izaberete tuju tedi. Ona je manja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *