Šta je malč i čemu služi?

Baštovanstvo Ideje za uređenje
Kombinacija grupe biljaka i žutog/narandžastog malča, Izvor: Pinterest

Verovatno ste više puta prošli pored neke bašte, terase ili čak žardinjere, u kojima je bilo nešto nalik na koru drveta, ali često u nekoj boji- crven, žut, braon…

Ako ste se pitali šta je to- to je malč.

To je prirodni materijal, nastao od ostataka kore drveta. Malčom se mogu smatrati i suvo lišće u većoj količini ili recimo pokošena trava. Kod nas se ipak, pod pojmom malč smatra samo deo drveta ili kore. Postoji više vrsta malča i njegova primena u baštovanstvu je višestruka.

Najbolja i ona koju bih ja lično uvek izabrala je prirodna, nebojena borova kora; ne sadrži nikakvu boju i najbolje se uklapa uz svaku biljku, baštu ili žardinjeru.

Borova kora

Međutim, ukoliko vam treba nešto što će privući pažnju i znatiželjne poglede, najbolje da se odlučite za bojeni, odnosno žuti, crveni ili možda crni malč. On je takođe od prirodnog materijala, samo što se tretira bojom koja je potpuno bezbedna za biljke, kao i vaše kućne ljubimce.

U zavisnosti od potrebe, postoji i više veličina malča: sitnija kora drveta i krupnija, tako da lako možete prilagoditi prostoru koji želite da pokrijete.

Čemu malč služi?

Pre svega, malč može da ima i jednu jedinu ulogu- da dodatno ukrasi prostor, dakle, dizajn.

Izvor: Pinterest

Pored estetskih razloga, on je dosta koristan biljkama. Prirodno, kora drveta upija određenu količinu vode/vlage i kasnije omogućava biljkama.

Malč može da bude i jedna vrsta đubriva koje se vremenom razlaže u zemlju i pruža mu dodatne hranljive materije.

Pored dizajna, jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi upotrebljavaju je da kontroliše i usporava rast trave. Ukoliko stavite sloj malča oko posađene biljke, on će stvoriti nepovoljne uslove za rast trave. Takođe, tako ćete biti oslobođeni čestog okopavanja ili plevljenja trave.

Izvor: Pinterest

Danas se primena malča znatno proširila, jer se često koristi kako bi se napravile vizuelne barijere. Na primer, između travnate površine i dela sa posađenim biljkama.

Kontrast između travnjaka i malča ,Izvor: Pinterest

Ukoliko želite da istaknete neki poseban deo u vrtu, jednostavno postavite malč u određenoj boji i dobićete željeni efekat, a ujedno i kvalitet za biljke.

Izvor: Pinterest
Izvor: Pinterest

Poručite

Autor teksta:

Isidora Sajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *