Crveni javor – Acer palmatum atropurpureum

Top biljke

Ono prekrasno malo drvo crvenih listova, koje se nalazi na mnogim prospektima i fotografijama sređenih vrtova, uspešno se može gajiti u svakom dvorištu. Evo kako.

Nižeg rasta ali dominantan bojom
Crveni javor najupadljiviji u vrtu 2611

Nema dvorišta, okućnice ni terase gde ovo posebno drvo ne može naći svoje mesto. To će biti centralna tačka u vrtu, jer svojom upadljivošću i dominacijom boja i oblika to zaslužuje.

Ako se sadi u saksiji ili žardinjeri, povedite računa o sledećem.

 
Dekorativan u saksiji
Odlično podnosi uslove u saksiji

Malo je lišćara koji dobro podnose sadnju u saksijama, ali ovi aceri su posebno otporni i izdržljivi. Sporog rasta, samim tim i manjeg korena, oni svoju lepotu darežljivo iskazuju  u žardinjerama i ukrasnim saksijama. U saksiji mu možemo izabrati i pravo mesto koje mu odgovara; ne voli direktno sunce i treba da je zaštićen od vetra.

Saksija ne treba odmah da bude velika, preporučljivo je presađivati nakon dve godine u broj veću saksiju sa dodatkom nove zemlje. Tako će se biljka više razvijati u granama a ne u korenu.

Na dno saksije staviti drenažni sloj od šljunka ili izlomljenog stiropora. Smeša treseta, gline (malo) i osmokota idealna je za dobar rast i razvoj. Ispod saksije ne treba držati tacnu, jer crveni javor ne voli višak vode, te je to najčešći uzrok propadanja ovog lišćara. 

Pozicija i zemljišta ako se sadi u zemlju

Za njihovo uspešno gajenje presudan je izbor mesta gde će se nalaziti. Prostor mora biti ocedit (dreniran), zaštićen od glavnog udara vetra i sunca. Obično se greška napravi u sledećem. Čitajući da ne voli jako sunce i vetar, ljudi izaberu deo koji je manje osunčan, ali obično se tu voda više zadržava, i ako nije dreniran- biljka propadne. Veliki hlad nije dobar i zbog boje listova japanskog drveta po čemu je, inače, i prepoznatljiv. Tamnocrveni listovi će početi da blede ako je biljka u punom hladu; izgubiće svoj osnovni prepoznatljiv izgled.

Hlad od drugog drveta mu odgovara

Evo kako sam ja rešio problem u svom dvorištu. Prednja strana je ceo dan u suncu, ali i udarni deo gde se sedi. Nisam želeo da acer posadim iza kuće gde retko boravimo, već da nam bude dominantan. Posadio sam ga na obali gde je dobro ocedito a u delimičnoj senci od lišćara koji je udaljen nekoliko metara. Acer ne raste visoko, krajnja visina je do tri metra. Drvo mu pravi dovoljno hlada a ne smeta u njegovom razvoju, već  štiti od jakog sunca i udara vetra.

U proleće se mogu odrezati samo suve grane, ako ih ima. Crveni javor dobro podnosi orezivanje tako da ga po želji možete oblikovati i praviti gušću krošnju. Prihraniti i tokom leta povremeno zalivati. Ako je biljka u saksiji, ne sme biti pod  nadstrešnicom, a pročitajte zašto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *