6712

Цвеће на терасама припрема почиње

Сезонске цветнице

 

Ако волимо и бавимо се гајењем цвећа, онда спремни дочекујемо  почетак цветне сезоне са раскошним преливима боја на нашим прозорима и балконима

 

Наша чула смо припремили  за очекивану свечаност цвећа, за накит чудесних боја и настојали смо да правила о слагању боја и контрастима применимо на фасадама. Одлучили смо да ово или оно, у односу на прошлу годину, треба поправити или изменити, а то ће донети нове успехе.

6712
Квалитетна земља услов за лепо цвеће

 

Прављење радног плана је од велике користи, време почетка раста не сме се препустити случају. Јесмо ли припремили или купили одговарајућу земљу?  Јесу ли саксије темељно очишћене и дезинфиковане? Шта је све потребно биљкама за напредовање и колики ће бити предпостављени трошкови? Не треба штедети на погрешним ставкама, рачунајући да ће, на пример, биљке 2-3 године остати у истој земљи.

Стару земљу замените

 После зиме исушена земља у балконским жардињерама  је  само мртва материја, пуна штетних излучевина корена, соли, бактерија, гљивица, јаја и ларви разних штеточина. Свака биљка треба ту и тамо да буде премештена у нову, здраву земљу у којој ће се корен изнова развити. Код балконских биљака се ова потреба за развијањем јавља као годишње обнављање тла. Ова мера је сигурно гаранција за неоштећени корен за време лета. Нарочито код МУШКАТЛИ које често нападају подмукле гљивице и бактерије. Неопходно је потребно пре пуњења саксија новом, по могућности, стерилном земљом, темељно  их очистити са четком и врућом водом.

6724SunPatiens
Сунчани Јова, посебно отпорна и декоративна цветница

 

Цео текст о овој посебној цветници можете прочитати овде.

Каква земља је потребна?

 У продавницама, земља која се нуди већином је сувише „лака“, што значи да је удео тресета у њој велики. Оваква подлога била би добра за бегоније и фуксије, али мушкатле, петуније, каранфили и др. врсте воле  нешто тежу подлогу, са глином, која је мање сува. Биљке у њој дуже остају здравије и  јаче. За „лаку“ тресетну подлогу препоручује се додавање 30-50% средње јаке земље или баштенске земље, али не треба да буде ни превише растресита. Оптимално примање ваздуха и воде обезбеђује се у  подлози добијеној мешањем једнаких делова глине и хумуса са постојећом подлогом.

 

М.Б

Be Sociable, Share!

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *