Laka za održavanje i gajenje

SunPatiens – hit u svetu cveća

Sezonske cvetnice

Prepuna krupnih cvetova, lepih i upadljivih boja, masivna, izuzetno otporna, posebno podnosi osunčan prostor i cveta do mraza. Da, to su odlike ove hit biljke. Potpuno nova selekcija nastala u Japanu i same osobine biljke podsećaju na ovu zemlju izlazećeg sunca

Laka za održavanje i gajenje
6724 SunPatiens – raskošna, mnogocvetna i otporna biljka

To je najnoviji član brojne porodice Impatiens-a (Wikipedia) , selekcionisan od najsličnije mu Nove Gvineje (New Guinea), poboljšanih osobina i otpornosti na bolesti. Posebno izdržljiv i otporan na sunce što je za sve dosadašnje biljke iz ove porodice bilo nezamislivo. Postoje tri vrste i razlikuju se po veličini rasta.

Otporna na plamenjaču
Upadljive pastelne boje dominiraju prostorom

Kada smo prvi put nabavili i počeli sa gajenjem ove hit biljke bili smo nepoverljivi prema napisanoj mogućnosti da podnosi potpuno osunčana mesta. Posadili smo biljke u velike saksije oko 30 cm sa uobičajenom smešom supstrata i postavili u više zasenčene delove vrta. Krupni i brojni cvetovi lepih pastelnih boja su jednostavno mamili poglede i saksije smo pomerili na upadljivija i najosunčanija mesta. Vidno su rasle,  punile saksije i svojom masom i brojnim cvetom dominirale prostorom. Odlično su podnosile celodnevno sunce.

Domaći naziv Vodenika
Ovako izgleda kada nije zaliven. Čim dobije vodu, transformacija je vidna

Jedan od domaćih naziva čitave ove porodice je Vodenika i kod ove vrste se to možda najuočljivije  vidi. Biljka vidno pokaže potrebu za vodom, opusti listove i jednostavno traži da je zalijemo. Brzo nakon zalivanja povrati superioran izgled i raskoš.

Firma Sakata   koja je licencirala ovu selekciju u svom katalogu navodi da je biljka otporna na bolesti. To je naglašeno jer jedan od nedostataka drugih selekcija iz ove porodice bila je osetljivost na bolesti i često su stradale od grinje ili plamenjače. Nismo primetili nikakve štetočine ni bolesti tokom cele sezone gajenja. Cvetale su do kasno u jesen i prvi mraz je prekinuo raskoš cveta i boja. Inače biljka je višegodišnja, tako da je možete sačuvati u prostorima koji ne mrznu isto kao i muškatle i drugo višegodišnje cveće. Zbog lakog načina gajenja preporučuje se i za početnike i neiskusne baštovane.

Način da ulepšamo prilazni deo
U velikim saksijama dobija poseban izgled

Debele latice i čvrsti listovi su dosta otporni, a njihova čvrsta stabljika podnosi veliku toplotu, vlagu, kišu i nepovoljne uslove. Posle zalivanja biljka zadržava vodu i ravnomerno je raspoređuje, dok svaki deo biljke ne dobije odgovarajuću vlagu. Novi listovi i cvetovi će prekriti stare, precvetale, tako da ne morate ručno da ih odstranjujete ili da sečete. U većini slučajeva nećete morati da je orezujete, skraćujete, jer raste u prirodno lepom obliku.

Biljke smo prihranjivali  jednom sedmično i to im je odgovaralo jer imaju veliki prirast i dosta cveta, tako da potrebuju dovoljno hrane. Mnogo je lakše ako biljke sadimo direktno u zemlju jer i vlaga i hrana se lakše regulišu u prirodnim uslovima a ne ograničeno u saksijama. Ako želimo da ih sadimo u standarnde balkonske žardinjere dovoljne su dve biljke zbog svoje razgranatosti. U delovima ispred ulaza i staza mogu se u još veće saksije prečnika oko 45-50cm posaditi po tri biljke jedne ili različitih skladnih boja i tada dobijamo pravu cvetnu kuglu.

Raskoš boja i cvetova
Posađen u bašti daje još upadljiviji izgled

 U baštama i terasama je jedan od najupadljivijih i najlepših ukrasa. Klod Mone je rekao da, možda duguje cveću što je postao slikar. A ovaj sunčev ljubimac će učiniti da naše terase i bašta bude kao najlepše slikarsko platno. Napravimo sopstveno remek delo. 

 

kupi-sad

 

 

 

20 thoughts on “SunPatiens – hit u svetu cveća

  1. Mogu biti napolju dok je temperatura u plusu. Pred mraz uneti u prostoriju koja ima svetlosti ali nije previše topla. Smanjiti zalivanje.

 1. Da li mogu napraviti pelcer od ove biljke i posaditi u manju saksiju ako mi ne uspe da je sacuvam preko zime? Hvala. Poz. iz Leskovca od Zorana.

  1. Poštovani Zorane,

   Možete uzeti reznicu i relativno se lako ožiljavaju. Moraju preko zime biti u prostoriji koja ne mrzne 5-18C.

   Cvetni pozdrav

 2. Kako fizicki razlikovati Sunpatiens od Nove gvineje, kako ne bi napravili gresku prilikom odabira?

 3. Poštovani,

  nekoliko dana nakon što sam presadila Sunpatiens pojavile su se rupe na listovima.
  Da li mogu nešto da učinim?

 4. Poštovani u aprilu smo uzeli kod vas sunpatiens koji je lepo napredovao.Nažalost dok smo bili na odmoru nevreme ga je prilično oštetilo,neznamo šta da činimo dalje,jer imamo utisak da se neće oporaviti i pored svih naših nastojanja.Srdačan pozdrav!

  1. Poštovani Ljubomire,

   Očistite ih od suvih i oštećenih grana i listova koliko je to moguće. Natapajte dobro vodom i jednom prihranite. Mogu se ponovo oporaviti i krenuti u dalje cvetanje.

 5. Dobar dan.Pre mesec dana od Vas sam uzela sanpatians ali jako lose napreduje.2 biljke su se potpuno osusile a na ostalim vrhovi listova su poceli da se suse.Gde gresim?.Hvala

  1. Poštovana Stano,

   Prvo se izvinjavam što poruku tek sada vidim. Mogući problem može biti od vrste supstrata ili previše zalivanja. Supstrat treba da se osuši i onda ponovo zaliti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *