Ruže stablašice

Zanimljivosti Top biljke

Neobične su i posebno dekorativne.  Na posebno odnegovanoj podlozi,  kalemi se odgovarajuća ruža koja čini cvetni žbun na određenoj visini. Evo nekoliko preporuka u vezi odabira i održavanja ruža stablašica.

 

 

Ruže stablašice vrlo dekorativne.

 

Koliko visoku ružu stablašicu kupiti?

Obično se kaleme na visini 60-100 cm. Ako želite da stablašicu držite u saksiji ili vrtu bliže stazi, i u manjim prostorima, trebalo bi da birate niže kalemljenu ružu. Idealno je 60 cm, i te na nju treba biti  mini-ruža. Znači, ona vrsta koja ima veliki broj sitnih cvetova, a ne raste visoko, i neće da krivi i optereti kalem-stablo. Delovaće  kompaktno i čvrsto, sa mnogo lepih cvetova.

Ako je prostor gde sadite ruže veći, ako pravite špalir od njih i ima dosta prostora,  treba da birate ruže kalemljene na 90-100 cm. Na njih  je  najbolje  kalemiti ruže mnogocvetnice ili poliante. To su one vrste koje rastu 40-60 cm i imaju  mnogo gustih i lepih cvetova. Na ovoj izdignutoj kalem-grani, one neće porasti toliko bujno kao kada su kalemljene iznad same zemlje, tj. niskokalemljene,  što je dobro. Neće kriviti i preterano otežavati kalem-granu. Njeni cvetovi su krupniji i  upadljivi, tako da će i na većem rastojanju, ili na velikom prostoru, delovati privlačno i primetno.

Često primetim da se kod nas kaleme i ruže čajevke kao stablašice. One nemaju lep izgled kada porastu, jednostavno štrkljaju, nemaju okruglu formu i njihov jači rast kasnije mnogo optereti stablo i krivi ga. U stranim katalozima skoro da ne možete sresti ove ruže kalemljene na stablu,  osim nekih posebno mirisnih i nižih vrsta.

 

Stablašice kalemljene na 90 cm.

 

Koja boja ruža stablašica je najbolja?

Ukusi su različiti, a i boje su stvar ličnog ukusa. Ono što se pokazalo kao najvažnije prilikom izbora ruže jeste postojanost cvetova.   Sama nijansa boje nije od presudnog značaja,  mnogo više znači kada je kalemljena vrsta otporna na bolesti, dugo drži cvet, ima čvrste latice i posebno ako miriše.

Pravi hit su, svakako, različite boje kalemljene na jedno stablo. Crvena i bela, žuta i crvena, mogu biti kombinacije koje se jako lepo uklapaju i privlače pažnju svojim kontrastima. Ako navijate za Zvezdu,  ima li lepšeg izbora od crveno-bele  kombinacije.  Da se ne ljute  partizanovci, ali oni ne mogu imati svoju kombinaciju,  jer još nije selektovana crna ruža.

Način održavanja

Ruže stablašice su malo osetljivije u odnosu na obične ruže i treba ih redovnije zalivati. Kod  njih hrana treba da se „popne“ na veću visinu, pa valja pomoći biljci u tome. U letnjim mesecima, jednom mesečno je ih treba prihraniti, redovno zalivati, a idealno bi bilo da ih tokom toplih dana orošavate preko lista.    One će vam stvarno nesebično uzvratiti obilnim cvetanjem. Evo i video-preporuke kako i gde orezivati precvetale  cvetove da biljka brže pripremi mlade pupoljke. Ovu tajnu  ni mnogi poznavaoci ruža ne znaju. 

 

Proizvodnja kvalitetnih ruža stablažica je poseban proces

 

Zaštita od mraza

Znate da obične ruže,  kalemljene nisko,  nisu imale potrebu da se zaštićuju. Njih smo pred zimu malo nagrnuli sitnom zemljom i to je bila dovoljna zaštita da kalem ne propadne. Kalem je jednostavno „ožiljak“, i to je najkritičnije mesto prilikom jakih zima. S obzirom na to  da je tu kora ruže sečena, hladnoća može da povredi ranu i  prouzrokuje da se kalem osuši. Ružu stablašicu  posebno treba zaštititi  u tom delu krošnje i stabla gde se nalazi kalem. Sada se i kod nas mogu kupiti   specijalizovane zaštite za ruže stablašice i osetljive biljke u vrtu. Lako se postavljaju, pa zaštita nije komplikovana kao ranije, kada smo morali da improvizujemo. Pogledajte video-prilog kako se to radi jednostavnije.

 

Držač ili podupirač stabla može sačuvati stablašicu od savijanja i krivljenja. Posebno ako se sade napolju i vetar ih dodatno krivi. Sama krošnja ima svoju težinu i ona dodatno  opterećuje stablo. Izaberite odgovarajući držač i postavite ga odmah nakon sadnje.  Stablo ruže pričvrstite ne samo na vrhu već na dva ili tri mesta. Tako ćete dodatno obezbediti čvrstinu.

 

Lepa saksija, jedna ruža stablašica, malo malča ili oblutaka u  saksiji kao dekor, i imaćete vredan i, tokom celog leta, lep i upečatljiv cvetni detalj, koji će biti primećen. Da bi ruže imale vremena da dobro formiraju koren i pripreme se za prolećno cvetanje, sada ih treba posaditi. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *