Uređenje dvorišta-praktični saveti

Tri koraka do lepog dvorišta

Baštovanstvo

Izbegnite početničke greške i napravite dobar i ostvarljiv plan za vaše dvorište. Sadite i radujte se rastu vaših biljaka i lepoti okruženja.

Uređenje dvorišta-praktični saveti
Uređenje dvorišta u 3 koraka

Uređenje dvorišta koristimo kao izraz prilikom planiranja i namere da ozelenimo naše dvorište ili poslovni prostor. Sama reč kaže UREDITI odnosno dovesti u red. A šta to praktično znači? Posle više od dvadeset godina rada u struci , više stotina osmišljenih, posađenih i negovanih zasada, iznosimo svoje iskustvo sa željom da pomognemo svima onima koji žele da urede svoje okruženje. Prvo i najvažnije pravilo, počnite da razmišljate o uređenju, to vas ništa ne košta a videćete koliko može da pomogne.

Razmišljajte i sagledajte koje su vaše želje, uslovi i mogućnosti. Da pođemo redom:

Želje:
Kako mi zamišljamo naše dvorište ili poslovni prostor ? Hoćemo četinare, nećemo cveće, voleli bi bazen, roštilj, česmu. Mirisno drvo za hlad, živu ogradu prema ulici, kućicu za psa… Možda smo videli nešto što nam se sviđa, da li smo slikali. Pustimo mašti na volju i pišimo želje. Zar nije lepo da kao deca maštamo, možda se i ostvari, videćemo.

Uslovi:
Sada nastupa realnost . Dvorište je toliko i toliko kvadrata, zemlja je lošijeg kvaliteta, nije osunčano, izloženo je vetru, ograničeni smo sa vodom posebno preko leta, nasip je mnogo strm… U ovoj fazi nam je najpotrenije racionalno sagledati sve uslove pozitivne i negativne. Najčešća greška u ovom delu što se negativnosti prikrivaju i nesvesno ih potiskujemo u mislima (neće biti sušna godina, snaćiću se…).

Potencijali:
I treći segment mogućnost opet realna stvar. Imam dosta slobodnog vremena, odgovara mi rekreacija i rad u bašti. Imamo pomoć i od dece za košenje trave…nemam vremena ali imam novca, imam dosta prijatelja koji se razumeju i već imaju uređena dvorišta…

 

Kada smo ove tri teme misaono obradili i preneli na papir i svaku od tema zamislili kao jednu liniju, mesto ukrštanja linija je negde realna slika šta možemo očekivati od svog budućeg dvorišta. Tu će možda naši snovi prestati, ali verujte mi da ni to ne treba da vas spreči u tome da krenete u tom pravcu. Pokazaćemo vam kako je praktično moguće to prevazići.

Znamo dosta slučajeva gde ljudi „čekaju“ situaciju kada budu imali mnogo novca pa da srede dvorište i to se godinama ne dešava a njihovo dvorište je sve neurednije. Nasuprot tome mnogo puta smo podsticali ljude da krenu sa uređenjem i ako nisu imali mnogo sredstava, kupovali su mlađe biljke i radovali se njihovom rastu. Prvo što su naučili dosta o biljkama, slobodno vreme su provodili napolju u antistresnoj zabavi i za kratko vreme su dobili super uređeno dvorište. Takva dvorišta stalno uzimamo kao primer načina kako se može sa malo truda i novca urediti ne samo dvorište i okruženje već i mnogo više. Urediti način razmišljanja i života na pozitivan i zdrav način.

Ako se već niste prijavili na našu školu praktičnog baštovanstva iskoristite priliku sada. Besplatan serijal uštedeće vam vreme i novac.

2 thoughts on “Tri koraka do lepog dvorišta

  1. Slobodan prostor za sadnju isptred kuce je 1.5m x1.5m. Tu je jos i cesma. Suncano je skoro ceo dan. Ovaj deo je prema ulici koja nije prometna. Sa strane kuce, gde je uvek promaja, uvek duva vetar, severna strana, tu imam hortenzije svih boja, i prelepe su, a volela bih da posadim jos nesto izmedju njih, da bih uvek imala rascvetale biljke. Tu je sirina 1 metar. Iza kuce, gde je komsija posadio borove koji su mnogo otisli u vis, pa ima vrlo malo sunca ne znam sta bih posadila. Puno hvala unapred. Jos jednom, uzivam prelistavajuci katalog i imam razne ideje ali bih volela i Vasu da cujem. Divni ste

    1. Poštovana Jasmina,

      Deo dvorišta koji nije osunčan a želite u njemu cvetne biljke možete oplemeniti sa Ericom. Hvala na lepim željama i svako dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *