Raskoš cveća

Sezonske cvetnice
Cvetnice u plasteniku
Cvetnice u plasteniku

Kada sam pre više od deset godina obilazio rasadnike po Evropi, primetna je bila praksa „otvorenih dana“, vreme u toku godine kada su rasadnici otvoreni za posetu i kada možete gledati sva nova dostignuća u oblasti cveća i onoga što se može očekivati i proizvoditi sledeće sezone. To je prilika za sve  proizvođače da vide i osmisle narednu proizvodnu godinu.

Dugogodišnje iskustvo u gajenju cvetnica
Dugogodišnje iskustvo u gajenju cvetnica

Otvoreni dani stugli su i kod nas. Slovenačka preduzimljivost Jože Antolina preneta je i na naše prostore. Slovenački proizvođač posredno je bio prisutan na našem tržištu više godina a od 2010  radi u sopstvenom objektu na Ibarskoj magistrali  pre ulaska u Kraljevo.  Prvi junski dan iskoristio sam za posetu ovog uvoznika i proizvođača.  Jože je upravo stigao iz Slovenije gde je vlasnik firme u obilazak svoje ekspoziture i preneo obilje dugogodišnjeg iskustva u gajenju cveća.

Primetna je razlika u kulturi gajenja sezonskog cveća, ali smo se složili da pozitivan trend stiže i do nas. Izbor kvalitetnog i odnegovanog cveća je početak a ne kraj brige o njemu. Izbor najkvalitetnijeg supstrata a ne obične zemlje, odgovarajuća saksija i kako on kaže obavezna prihrana uz svako zalivanje. Poredio je to sa kolima. Da li možemo kupiti najnoviji mercedes a u njega sipati loše gorivo i očekivati da on radi kako treba? Naravno ne, kvalitetno cveće zahteva adekvatnu saksiju, dobar supstrat i stalnu prihranu. On savetuje prihranu uz svako zalivanje i to 1,5 do 2 grama na litar vode.

Zonalna prava crvena muškatla
Zonalna prava crvena muškatla
Viseća crvena muškatla
Viseća crvena muškatla

Njihovo iskustvo govori da je sve veći broj ljudi i firmi kojima oni vrše komletnu sadnju sa svim potrebnim dodacima i sastojcima. Ko jednom posadi biljke u kvalitetan supstrat i održava po savetu proizvođača vidi očiglednu razliku i narednih godina ponavlja uspešnu praksu. Više  ne pokušava da  „štedi“ na saksiji, kvalitetnoj biljci, supstratu i prihrani.  Foto priča u nastavku

Kombinacija muškatle i ukrasne trave
Kombinacija muškatle i ukrasne trave
Begonija
Begonija
Milion zvončića u različitim bojama u jednoj saksiji
Milion zvončića u različitim bojama u jednoj saksiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *