Prihrana cveća

Prihrana za cveće

Održavanje Sezonske cvetnice

 

 

Topliji dani traže više zalivanja za naše cveće na terasama i baštama. Nije dovoljna samo voda, biljci je potrebna  i hrana da bi obimno cvetala. Tajna uspešnog gajenja  je u redovnoj prihrani. Kako i čime?

 

Prihrana cvećaPrilikom sadnje cveća u saksije i žardinjere treba staviti kvalitetan supstrat o tome smo pisali ovde. U prvim danima posađene saksije uglavnom imaju hrane u novom supstratu. Koren nije previše razvijen, biljke se manje zalivaju i ispiranje zemlje je manje. Problem nastupa kada počnu topliji dani i biljka je već razvijena. Visoke temperature uslovljavaju da cveće moramo zalivati vrlo često, skoro svakodnevno, što zavisi i od veličine saksije. Čestim zalivanjem zemlja u saksijama se dodatno „ispira“ i hranljivi sastojci se smanjuju. Biljka je u punom rastu i cvetu i treba joj dosta hrane. Evo nekoliko praktičnih saveta kako i čime se može prihranjivati cveće.

 

Kada smo shvatili da samo voda nije dovoljna za ucvetale žardinjere naših terasa predstoji nam izbor hrane koju trebamo dodavati. Na našem tržištu se nalazi brojne mogućnosti prihrana i dodataka za cveće. Teško je reći koja prihrana je najbolja. Zavisi od vrste cveća, veličine saksije, vremena prihranjivanja… Krenite u istraživanje šta najviše pogoduje vašim uslovima i vašem cveću.

 

Ranije se govorilo da biljke treba jednom sedmično prihraniti a nova saznanja kažu sledeće, biljku prihraniti sa svakim zalivanjem. I najpoznatiji  proizvođači koriste ovakav tretman za svoje biljke. Prihranjuje se sa svakim zalivanjem ali je prihrana razblaženija 0.5- 1.5 grama na 1 litar vode. Ono što trebamo dati biljci jednom sedmično ovde je izdeljeno na više puta. To je i razumljivo jer biljka potrebuje stalnu hranu i usvaja po potrebi. Ovo jeste komlikovanija ali ako se nauči postaje rutina. Manju količinu prihrane dodamo uz svako zalivanje i napredak biljke će biti vidan. Probajte.

 

SanPatiens
Ogled sa više vrsta prihrana

U narednom periodu pratite rezultate našeg ogleda. Posadili smo istu biljku SunPatiens novi hit među cvetnicama,  u iste saksije i gajimo u istim uslovima. Koristimo devet (9) prihrana. Rezultate ogleda moći ćete da pratite na blogu.

Podelite vaša iskustva i komentarišite.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *