Lavanda – reč za lepo

Top biljke

Otvoren prozor na toplom noćnom vazduhu sa pogledom na daleka brda, boca vina, voljena osoba i naravno, puno lavande. Sa svojim nežnim bojama cveta, prepoznatljivim mirisom i lepom formom, lavanda je postala simbol lepote života.  

 

Lepa i mirisna, jednom rečju Lavanda
Lepa i mirisna jedno rečju Lavanda.

Postoji više sorti a mi smo od skoro počeli proizvodnju jedne od najpoznatijih francuskih i svetskih sorti koja se zove Grosso

 

Od svih lavandi, ona ima posebne čvrstu i gustu formu, posebno jak miris,  dugih cvetnih grana i upadljivog cveta. Ona ima najveći sadržaj ulja od svih lavandi.

 

Mirisni poklon i ukras
Mirisni poklon i ukras

Otkrivena u Francuskoj 1972. godine i dobila ime po dugogodišnjem proizvođaču Pierre Grosso (1905-1989).  Njen miris je više cenjen i tražen od drugih sorti. Duge stabljike, kvalitetnog cveta i jakog mirisa koristi se i kao sušeni cvet a posebno je pogodna u ukrašavanju u cvetnim vencima i aranžmanima. U baštama i terasama se gaji i  koriste kao sveži dodatak salatama ili začin u kuvanju a i za sušenje i mirisne kesice.

 

Sa svojim karakterističnim oblikom kugle, „Grosso“ je posebno atraktivna za geometrijske zasade, gde se želi efekat jasnih formi.  Uspešno raste i u kamenitim ili peskovitim mestima. Čini odličnu nisku ogradu i njenu toleranciju na tople i suve uslove omogućava da napreduje duž ivica travnjaka, pored zidova i kamenih staza.

Lepa bordura pored staza
3218 Lavandula Grosso, lepa bordura pored staza

Pravi impresivnu predstavu u bašti.  Ima elegantan izgled u odnosu na druge lavande, sa dugim, vitkim cvetnim štapićima koji prave ogroman lila oreol oko centralnog  srebrnog lišća. Cvetovi su snažni ljubičasto-plavi koji svetlucaju na letnjem suncu.  U zimskom periodu, lišće ima interesantne tonove ružičaste, ljubičaste i plave boje. 

I jedan praktičan savet, pre nego što sednete da pijete čašu vina i uživate, pokvasite celu biljku i uživajte u mirisu koji ispušta.

Poručite

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *