Тује и пси

Тује и пси

Одржавање

На вашим тујама постоје црне флеке и осушене гране при дну стабла, време је да брзо реагујете.

Тује и пси
Флеке и осушене гране на четинарима

Домаће животиње, углавном пси а и мачке имају природну потребу да обележавају терен. Приметили сте да пси њуше поједине предмете, приђу до појединих биљака, оњуше, подигну задњу ногу и ето узрока флека на биљкама. Ако имате више биљака у реду често су „обележене“ само неке, углавном оне на крајевима реда или на угловима.
Настала флека неће одмах условити пропадање целе биљке, али процес се наставља и ако не реагујемо долази до озбиљних оштећења и сушења биљке.

Шта предузети?

Замена оштећених биљака није решање, јер ће животиње поново обележавати или прећи на другу биљку. Осетљивије су младе и скорије посађене биљке. Трајно решење је направити физичку заштиту да урин од пса не стигне до четина туја. То се може решити садњом мање осетљивих биљака у зони испред четинара или постављањем украсне заштите. Украсна заштита може бити од плетеног прућа, обрађених дасака или само једна полуоблица, важно је спречити пса да приђе биљци.

 

zastita-tuja

zastita-od-kucica

 

 

 

 

 

Трајнице или перене могу бити добро решење. Неколико бокора посадити у делу испред биљке тако да пас не може да приђе самој туји. То може бити и неко украсно шибље. Некада је довољно да земља испред биљке буде окопана и поједини пси неће газити по блату.
Када су биљке у низу дуж ограде проблем се може решити постављањем једне украсне даске или облице које су прчвршћене за ниске стубове.

Поцрнеле и осушене гране маказама одсећи и одстранити, да створимо могућност младим изданцима да попуне осушене делове.

Be Sociable, Share!

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *