Tuja ili Ptuja

Žive ograde Top biljke

Često kada se pomenu četinari ili živa ograda od četinara svi pomisle na tuju. Mnogi misle da su sve tuje, a neki čak i ptuje (teško mi  i „prelomiti“ jezik). Tuja stvarno ima puno vrsta, ali ovo o čemu pišem nije tuja i smatra se vrlo elegantnim, prestižnim i posebnim četinarem.

1310 Chamaecyparis lawsoniana Columnaris mu je latinski naziv, a domaći posebno lep kao i biljka PLAVI ČEMPRES. Njegova aristokratsko plava boja, elegantan i izdužen oblik i posebno velika izdržljivost na hladnoću, čini da se ovaj četinar na zapadu posebno ceni. U luksuznim i opremljenim vrtovima ima istaknuto mesto.

Živa ograda od PLAVOG ČEMPRESA
Živa ograda od PLAVOG ČEMPRESA

Živa ograda formirana od plavog čempresa je stvar prestiža i izdvaja vrt, čini ga prepoznatljivim. Voli prostor gde se voda ne zadrža, obala i kosa strana su pravi izbor. Kada se od Chamaecyparisa Columnarisa formira živa ograda, biljke se sade na razmaku od 60 do 80 cm. Bočne grane se mogu odmah skratiti i tako se postiže gustina i biljci snežni nanosi neće smetati. Video sam lepe primere stare preko 20 godina, posađene u vikend naselju na Staroj planini. Kataloške informacije ističu izdržljivost na niske temperature, ali je za ogradu još važnije što se ne mora vezivati tokom zime. Kada mu uslovi odgovaraju i u letnjem periodu obezbedimo dovoljno vode i hrane, kolumnaris brzo raste i postaje gust plavi zid. Odlično podnosi orezivanje.

Biljke koje se sada posade iz saksija na stalno mesto, do zime se dobro ukorene i prolećnu sezonu dočekaju spremno. Već naredne godine imaćete primetnu i zapaženu ogradu.

Pojedinačna sadnja plavog čepresa
Pojedinačna sadnja plavog čepresa

Kao pojedinačna biljka skreće pažnju na sebe i izdvaja se od mnoštva tuja (ne ptuja) koje su uglavnom monotono zelene. Kombinujemo je sa nižim rastinjem crvene i žute boje i tako mali broj biljaka može ukrasiti i istaknuti deo vrta.

Tada ne preporučujemo rezanje vrha da bi biljka zadržala prepoznatljiv vretenas rast. Miris čempresa je priča za sebe. Podseća na mediteran, a posebno u večernjim satima i nakon zalivanja, miris se širi baštom.

kupi-sad

3 thoughts on “Tuja ili Ptuja

  1. Imam valjda plavi cempres.odjedanput je poceo da zuti po krajevima.posadjen je u dvoristu oko 1.5m visine mnogo je lep i gust.sta je ovo odjedanput, zima je.pomozite sta da radim.imam i snimak.zivim u skoplju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *