Вимблдон и цвеће

Занимљивости Топ биљке
Турнир познат и по цвећу
Турнир познат и по цвећу

Вимблдон и цвеће

Скоро 50.000 цветница, трајница и украсног жбуња су посађени на 44 хектара простора, темпирани да до перфекције искажу своје цветове и излед током две недеље трајања Вимблдон турнира. Шта можемо применити у нашим условима?

Када сваке године, крајем јуна, турнир почне присутни не могу да не примете оно што се наводи као највећи цветни дисплеј на свету на некој спортској приредби. Дуга традиција, посебно познати травнати терени, краљевска наклоност као и опште окружење са доста двораца и паркова, од самог оснивања турнира 1877. год условили су да он мора доминирати цвећем, украсним шибљем, перенама и у опште зеленилом.

Преузето са сајта telegraf.rs
Новак Ђоковић победник турнира 2011. год. и 2014. год. telegraf.rs

Роџер Дени је члан породице која од 1946 брине и ради на одржавању биљака. Клуб има 8 стално запослених а у време турнира о цвећу брину око 30 сезонских радника. Пола милиона људи присуствује сваком турниру и они имати оштро око за цвеће. Њихове критике и сугестије се слушају. Сами учесници као и наш победник 2011. год. и 2014.год. Новак Ђоковић уживају у цвећу.

 

Познато је да се овај турнир разлику како по својој традиционалности у облачењу такмичара тако и по бојама цвећа. Љубичаста, зелена и бела боја доминирају турниром. Избор цветница који одговара критеријумима је строго биран. Сам турнир је познат и по томе што недозвољава ракламне материјале али све највеће светске фирме, произвођачи цвећа и нових селекција се утркују чија селекција ће бити изабрана за турнир. То користе као највреднију рекламу.

Љубичасто -беле боје доминирају
Љубичасто -беле боје доминирају
Љубичасто
Висеће саксије на трибинама

Ево  броја и врсте биљака које су сађене за један од прошлих турнира.

12,500 ком. Verbena Вербена

4,700 ком. Calibrachoa Милион звончића

3,750 ком. Veronica  Врста перене

3,500 ком. Hydrangea  Хортензија

3,500 ком. Geraniums  Мушкатла

2,500  ком. Fern – Nephrolepis exaltata Папрат

2,000 ком. Pennisetum Украсне траве

1,750  ком. Ivy – ‘Eva’ Бршљан

1,200 ком. Chrysanthemum Хризантеме

1,000 ком. Orchids  Орхидеје

Шта је посебно приметно и на шта треба обратити пажњу. И поред тога што саде јако велики број биљака, број врста је јако мали. То су десетак изабраних биљака али у великој количини, груписане. То даје посебно упадљив и атрактиван изглед.

Хортензија 

Хортензије су препознатљивост турнира
Хортензије су препознатљивост турнира

Занимљиво је да су суше које су биле најављене пре неколико година промениле и врсту биљака. Определили су се за лаванду, маслине и још неке медитеранске биљке  али су посетиоци негодовали. Традиционална љубичаста хортензија приказује у Вимблдону симбол енглеског лета. О њиховој популарности говори и посебно отворена служба која прима поруџбине о куповини биљака које ће бити достављене у периоду после завршетка турнира.

 

Шта можемо научити и применити у нашим условима

1. Избор биљака и цвећа планирамо по времену када желимо да нам буде најупадљивије. Ако украшавамо манифестацију, пословни простор, двориште или стан, који је то посебан датум или део године када желимо посебан изглед. Основни део растиња прилагодите том термину.

2. Не превише врста ни боја. Истражујте шта одговара подневљу и конкретно вашим условима. Имајте водеће проверене биљке а нове тестирајте на услове.

3. Промовишите биљке и растиње. Неку причу или песми везану за изабране биљке можете поделити са гостима. Касније ће сами посетиоци ширите те информације

4. Омогућимо да људи могу те биљке да купе, добију пелцер или упутство како да сами произведу.

5. Будите истрајни, уживајте у вашем избору,  не мењајте га често.

 

Be Sociable, Share!

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *