Atraktivno

Lukovice u saksiji

Lukovice

Nemate dvorište ili dovoljno prostora u vrtu, a volite lukovice? Nikakav problem, lukovice odlično rastu u saksijama i krase vaše terase.

Lukovice u saksijama su odlično rešenje za one koji imaju ograničen prostor za gajenje biljaka, ili one koji žele da ukrase svoje balkone sa prelepim bojama koje će zasijati u proleće.

Atraktivno
Saksija puna cveta

Uzgajanje lukovica u saksijama je vrlo jednostavno i veoma slično kao i gajenje u zemlji. Možete saditi jednu vrstu lukovica ili čak nekoliko vrsta u istoj saksiji. Ono što je potrebno da znate je da lukovice vole dobro drenirano zemljište. Od prevelike vlage u zemlji, može doći do truljenja same lukovice. Tako da je prvi korak sađenja- drenaža u saksiji pre supstrata. Što se tiče vremena za sadnju lukovica, to je naravno, jesen, zato sada o tome pričamo. Posle drenaže ide sloj zemlje na koji stavljate lukovice. Što se dubine, na koju lukovica ide, tiče, vrlo je jednostavno. Visoke lukovice kao što su lale, idu najdublje u saksiju, na srednjoj dubini sade se lukovice čija je krajnja visina nešto niža, npr. zumbul, a na najmanju dubinu krokusi ili presličice.

7104 MUSCARI
Redosled sadnje

Posle svakog reda lukovica ide sloj zemlje. Što se tiče prezimljavanja, lukovice u saksiji su samo malo izloženije mrazu nego one u zemlji. Uglavnom, potreban je nešto veći sloj zemlje preko  da one ne bi smrzle. Takođe, treba da vodite računa da vaše lukovice ne držite na previše toplom mestu, jer onda neće imati uslove da se razviju.

Preko zime ih možete držati u garaži ili podrumu koji nema grajanje. U proleće, kada temperatura poraste, možete izneti vaše saksije i sa uzbuđenjem čekati prve pupoljke.

lukovice u saksiji
Cvetna dobrodošlica na pragu kuće

Kombinovanje više vrsta lukovica možda deluje komplikovano, ali je zapravo vrlo jednostavno. Potrebno je da znate samo krajnju visinu lukovica koje sadite. Svaki red lukovica prekrivate zemljom. Način gajenja je potpuno isti kao i kada sadite jednu vrstu.

 

 

 

Evo naših predloga koje lukovice možete kombinovati.

lukovice
Predlog sadnje

Prvi predlog je da kombinujete lale, zumbule i presličicu (sadite tim redosledom, od dna ka vrhu).

Druga kombinacija je lale, narcisi i krokusi

Za još više inspiracije, posetite našu „tablu“ Lukovice, na Pinterestu i prepustite se svetu mašte i cveća.

 

Dobro došli u svet lukovica, napravite željeni izbor i poručite prva pakovanja. 

 

Autor teksta  Isidora Sajić

2 thoughts on “Lukovice u saksiji

  1. Kupila sam zumbul u maloj saksiji. Uskoro će procvetati. U sobi je na prozoru. Kako zalivati. Šta kad precveta. Ima više opcija. Koja je najbolja.

    1. Zalivati jednom nedeljno. Ne voli toplu prostoriju. Kada precveta sačekati da se nadzemni deo osuši i možete lukovicu izvaditi iz semlje i čuvati na suvom i mrečnom mestu. Na jesen ponovo posaditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *